Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Laktózintolerancia vagy SIBO

Közzétéve: 2021.11.20. 4:19

A laktózintolerancia diagnózisának felállításához elengedhetetlen, hogy a tüneteket, a genetikai hátteret és a hidrogén kilégzési tesztek eredményeit egymás összefüggésében helyesen, illetve a szakmai tapasztalatok fényében értékeljük.

Például SIBO (kontaminált vékonybél) esetén a laktózmentes tej fogyasztása mellett is megmaradnak a panaszok. Illetve más tejtermékek is gondot okozhatnak (tejfehérje-allergia a béldiszbiózis vagy a traumatizáltság miatt?), míg pusztán a laktózintolerancia esetén kis adag laktózmentes tej vagy tejtermékek (sajtok) általában nem okoznak panaszt. Ha felmerül a SIBO, akkor érdemes célzott kúrában is gondolkozni (pl. Fito-SIB(ox)3 + Freyagena Arabino-X-immuno), túl a táplálkozásterápián.

A tejcukorhoz hasonló tüneteket okoz a gyümölcscukor is azoknál, akikben a vékonybélben csökkent a GLUT-5 transzporter kapacitás, így okozva fruktózfelszívódási-zavart (malabszorpciót). Általában jellemző, hogy az ilyen típusú ételintoleranciák esetében a tünetképződés konzekvens. Vagyis minden alkalommal egy bizonyos mennyiségű szénhidrát elfogyasztása után megjelenik és hasonló panaszokat okoz. A gyümölcscukorfelszívódási-zavar esetén a fruktánok (fruktooligoszacharidok és inulinok) is jellemzően erős panaszokat okoznak. Így a javulás vagy tünetmentesség érdekében komolyan figyelembe kell venni őket az étrendtervezés során.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/laktozintolerancia-vagy-sibo/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/3914319508618784

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

  • Fito_SIBOX_front_nutribalance
    Freyagena Fito SIB(OX) 3
    4.390 Ft
  • Freyagena Arabino-X-immunorost-komplex
    Freyagena Arabino-X-immunorost-komplex
    11.290 Ft
  • Akciós termék
    alacsony-fodmap-csomag-nutribalance
    Alacsony FODMAP-csomag
    17.485 Ft
    20.570 Ft
Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások