Az A-, C-, E-vitaminok és a cink szerepe fibromialgia esetén
Közzétéve: 2021.11.29. 9:35Az A, C, E vitamin és a cink (többek között) mind antioxidáns hatású védelmet nyújtanak.
Több tanulmányban a fibromialgiás páciensek vérében alacsonyabb volt az A- és az E-vitamin szintje, valamint megnövekedett lipidperoxidációt találtak az egészséges kontrollegyénekhez képest (Akkus 2009). Egy másik tanulmány azt találta, hogy a fibromialgiás páciensekben alacsonyabb volt a cink- és magnéziumszint is (!), mint az egészséges egyénekben (Sendur 2008). Egy több mint 300 fibromialgiás beteget vizsgáló felmérésében, a vizsgáltak 35%-a számolt be pusztán a C-vitamin célzott használatához köthető állapotjavulásról (!) (Wahner-Roedler 2005). Valamint a C-vitamin és az E-vitamin együttes használatáról kimutatták, hogy fokozza az antioxidáns aktivitást olyan egészségügyi kihívásban, melyek az oxidatív stresszhez kapcsolódnak (Karajibani 2010). Ezen tápanyagok mindegyike megtalálható egy kiegyensúlyozott, teljes értékű, magas tápanyag-sűrűségű étrendben vagy célzottan alkalmazott étrend kiegészítőkben.
A fibromialgia “a nagy imitátorok” egyike. Gyakran jár együtt bizonyítható inzulinrezisztenciával, irritábilis bél szindrómával, klinikai D-vitamin hiánnyal és pajzsmirigy működési zavarokkal.
A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/az-a-c-e-vitaminok-es-a-cink-szerepe-fibromialgia-eseten/
Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/
Kapcsolódó, ajánlott termékeink: