Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

D-vitaminhiány és betegségek közti kapcsolat

Közzétéve: 2021.12.13. 8:39

A D-vitaminhiány és inzulinrezisztencia (IR) közti kapcsolat átfogó elemzése
(akár a fogantatás kapcsolatában is)

A legújabb bizonyítékok szerint a D-vitaminnak a csontváz egészségén kívül egyéb hasznos tulajdonságai is vannak, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeken át a daganatmegelőző és gyulladáscsökkentő hatásáig. Érdemes megjegyezni, hogy a D-vitaminhiány nagyon gyakori és kapcsolatba hozható az inzulinrezisztenciával kapcsolatos kihívásokkal is, mint a túlsúly, az elhízás és cukorbetegség. Ezen áttekintés célja, hogy megmutassa milyen molekuláris mechanizmusokon keresztül járulhat hozzá a D-vitaminhiány az inzulinrezisztencia kialakulásához.

A PUBMED adatbázisa és publikált referencialisták átnézése során 1980 és 2019 közti kutatásokat kerestünk. A kutatás során az derült ki, hogy a D-vitamin molekuláris tevékenysége részt vesz az inzulinérzékeny szövetekben is. Mind a genomikai és nem-genomikai D-vitamin tevékenység kapcsolható az inzulin jeladásért. Ezáltal, a D-vitamin csökkentette az olyan kihívásokat, melyek az inzulinrezisztenciához kapcsolhatóak mint az oxidatív stressz vagy csendes gyulladások.
Nemrég azt is megállapították, hogy a D-vitamin (megfelelő szintje) megakadályozza az epigenetikai módosulásokat, melyek az inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel kapcsolatosak.

Összegzésként elmondható tehát, hogy a D-vitaminhiány az egyik olyan faktor, mely hozzájárul az inzulinrezisztencia (IR) kialakulásához. Az alap és a klinikai kutatások is azt támogatják, hogy a D-vitamin (megfelelő szintje) kedvezően hat az inzulinrezisztenciára és hozzá kapcsolható egyéb egészségügyi kihívásokra (mint pl. a funkcionális meddőség, méhmióma, endometriózis, stb).

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/d-vitamin-hiany-es-inzulinrezisztencia-kozti-kapcsolat/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2889065554477523

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

  • GAL_K-komplex_D3_nutribalance
    GAL K-komplex + D3
    3.890 Ft
  • GAL D3 vitamin
    GAL D3 vitamin
    3.190 Ft
Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások