Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

A sütőtök egészségre gyakorolt hatásai (1. rész)

Közzétéve: 2022.11.11. 11:41

A sütőtök (pézsmatök) egészségre gyakorolt hatásai
(a teljesség igénye nélkül)

A sütőtök (pézsmatök) egy narancssárgás húsú téli tök, mely sokoldalúságáért, édes ízéért és diós jellegű aromájáért ilyen népszerű. Sokak szerint a zöldségfélék közé tartozik, de a sütőtök gyakorlatilag egy gyümölcs. Számos felhasználási módja van és sok édes, valamint sós recept nagyszerű kiegészítőjeként is szerepel. A sütőtök nemcsak ízletes, hanem Nutri-Funkcionális élelmiszer, azaz több vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánsokat is tartalmaz. Ebben az írásban összefoglalunk néhány fontos információt a sütőtökről, beleértve a táplálkozást és az egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Tápanyagokban gazdag és kalóriákban szegény. Egy csésze (205 gramm) főtt sütőtök tartalmaz:

  • Kalória: kb. 100 kcal
  • Szénhidrát: 22 gramm
  • Fehérje: 2 gramm
  • Rost: 7 gramm
  • A-elővitamin (azaz béta-karotin): az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) 457%-a
  • C-vitamin: az INBÉ 52%-a
  • E-vitamin: az INBÉ 13%-a
  • Tiamin (B1): az INBÉ 10%-a
  • Niacin (B3): az INBÉ 10%-a
  • Piridoxin (B6): az INBÉ 13%-a
  • Folsav (B9): az INBÉ 10%-a
  • Magnézium: az INBÉ 15%-a
  • Kálium: az INBÉ 17%-a
  • Mangán: az INBÉ 18%-a

A fent felsorolt vitaminokon és ásványi anyagokon kívül jó kalcium-, vas-, foszfor- és rézforrás is. Tele van tehát vitaminokkal és ásványi anyagokkal: a pézsmatök kiváló forrása számos vitaminnak és ásványi anyagnak.

Emellett gazdag karotinoidokban is – beleértve a béta-karotint, a béta-kriptoxantint és az alfa-karotint –, amelyek olyan növényi pigmentek, amelyek a pézsmatök színét adják. Ezek a vegyületek az A-provitamin karotinoidok, ami azt jelenti, hogy a szervezet átalakítja őket retinollá – az A-vitamin aktív formáivá. Az A-vitamin elengedhetetlen a sejtek növekedéséhez, a szem és a csontok egészségéhez, valamint az immunrendszer szabályozásához. Ezenkívül létfontosságú a magzat növekedéséhez és fejlődéséhez, így fontos vitamin a leendő anyák számára.

A pézsmatök C-vitaminban is gazdag – ami egy vízben oldódó tápanyag, amely az immunrendszer működéséhez, a kollagénszintézishez, a sebgyógyuláshoz és a szövetek helyreállításához szükséges.

Mind az A-, mind a C-vitamin erős antioxidánsként működik a szervezetben, megvédve sejtjeit a szabad gyököknek nevezett instabil molekulák által okozott károsodástól.

Az E-vitamin egy másik antioxidáns a pézsmatökben, amely védelmet nyújt a szabad gyökök okozta károsodásoktól, és csökkentheti az életkorral összefüggő betegségek, például az Alzheimer-kór kockázatát.

Ez a tökfajta több B-vitamint is tartalmaz – beleértve a folátot és a B6-ot is –, melyekre a szervezetnek szüksége van az energiatermeléshez és a vörösvértestek képződéséhez.

Mindezeken kívül magas a magnézium-, kálium- és mangántartalma – ezek mind fontos szerepet játszanak a csontok egészségében. Például a mangán kofaktorként működik a csont mineralizációjában, azaz a csontszövet felépítésében.

Magas antioxidáns tartalom = betegségek kockázatának csökkenése: a sütőtök bőséges forrása az antioxidánsoknak, beleértve a C-vitamint, az E-vitamint és a béta-karotint. Az antioxidánsok segítenek megelőzni vagy lassítani a sejtkárosodást és csökkentik a gyulladást, ami csökkentheti számos krónikus betegség kockázatát.


Daganatos betegségek:
Kutatások kimutatták, hogy a pézsmatökben található bizonyos antioxidánsokban – például karotinoid antioxidánsokban és C-vitaminban – gazdag étrend csökkentheti egyes rákbetegségek kockázatát. Például tanulmányok kimutatták, hogy a béta-karotin és a C-vitamin magasabb étrendi bevitele csökkentheti a tüdőrák kockázatát.

Egy 18 tanulmány áttekintéséből álló kutatás azt találta, hogy a legmagasabb béta-karotint fogyasztóknál 24%-kal alacsonyabb volt a tüdőrák kockázata, mint azoknál, akiknél a legalacsonyabb volt a béta-karotin bevitel.

Egy másik, 21 tanulmány áttekintéséből álló kutatás szerint a tüdőrák kockázata 7%-kal csökkent minden további napi 100 mg C-vitamin elfogyasztása után.

Sőt, egy 13 tanulmány áttekintéséből álló kutatás arra jutott, hogy a magasabb béta-karotinszint a vérben szignifikánsan csökkenti az általános halálozás kockázatát, beleértve a daganatos megbetegedéseket is.

Folytatjuk…

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/a-sutotok-egeszsegre-gyakorolt-hatasai-1-resz/

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

  • Freyagena_Bartha_Magnezium_front_nutribalance
    Freyagena Bartha Mg2+ (magnézium-malát)
    4.990 Ft
  • GAL E-vitamin komplex
    GAL E-vitamin komplex
    4.290 Ft
  • GAL Magnézium-biszglicinát
    GAL Magnézium-biszglicinát
    5.190 Ft
  • GAL Magnézium-L-laktát
    GAL Magnézium-L-laktát
    3.390 Ft
  • life_extension_bioactive_complete_b
    Life Extension BioActive Complete B-Complex
    7.505 Ft
  • Life_Extension_Magnesium_citrate_100mg_nutribalance
    Life Extension Magnesium (Citrát)
    7.765 Ft
  • life_extension_optimized_folate_100_vegetarian_tablets_nutribalance
    Life Extension Optimized Folate
    7.985 Ft
  • Co-Enzyme B-Complex - 60 Veg Capsules
    NOW Co-Enzyme B-Complex – 60 Veg Capsules
    10.120 Ft
  • Szent-Gyorgyi_Albert_1000mg_100x_nutribalance_1
    Szent-Györgyi Albert 1000 mg Retard C-vitamin
    4.399 Ft
  • Szent-györgyi_retard_C-vitamin_500_120_db_nutribalance
    Szent-Györgyi Albert 500mg Retard C-vitamin 120x
    3.925 Ft
  • YIYA_B-vitamin_komplex_nutribalance
    YiYa B-vitamin komplex
    5.280 Ft
  • YiYa E-vitamin komplex
    YiYa E-vitamin komplex
    5.830 Ft
Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások