Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Savas reflux kezelése

Közzétéve: 2023.04.20. 10:00

6 vitamin és kiegészítő, amely segíthet a savas reflux kezelésében

A savas reflux, más néven gastrooesophagealis reflux (GERD), gyakori emésztési probléma. Számos tünettel jár, többek között gyomorégéssel, hányingerrel, böfögéssel és gyomorfájdalommal. Kezelése általában antacidokkal és protonpumpa-gátlókkal történik, azonban ezek használata hosszútávon számos mellékhatással jár. Érdemes ezért inkább étrendi és életmódbeli változtatásokkal kezelni a savas refluxot. Ezenkívül számos vitamin, gyógynövény és étrend-kiegészítő is segíthet a tünetek enyhítésében.

Íme 6 étrend-kiegészítő, amely hasznos lehet a savas reflux kezelésében:

  1. Betain HCl pepszinnel

A betain-hidroklorid (HCl) a gyomorsav növelésére használt készítmény. Az alacsony gyomorsavszint lassíthatja az emésztést és a tápanyagok felszívódását, valamint számos mellékhatást okozhat, beleértve a gyomorégést, a gyomorfájdalmat és a savas refluxot.
Alacsony gyomorsavszinttel rendelkező embereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy 1500 mg betain HCl szedése növelte a gyomorsavtartalmat.
A betain-hidrokloridot számos étrend-kiegészítőben pepszinnel is párosítják. A pepszin a gyomorsavban található emésztőenzim, amely a fehérjéket kisebb egységekre bontja. Egy 6 hetes vizsgálatban 97 emésztési zavarban szenvedő ember vett részt és azt találták, hogy az betain-hidrokloriddal kombinált pepszin szedése jelentősen csökkentette az olyan tüneteket, mint a gyomorfájdalom és az égő érzés.

  1. B-vitaminok

Egyes kutatások szerint a B-vitaminok, köztük a folsav, a riboflavin (B2-vitamin) és a B6-vitamin segíthetnek a savas reflux kezelésében. Egy tanulmány megállapította, hogy a B-vitaminok pótlása összefüggésbe hozható a reflux-oesophagitis (a nyelőcsőben a savas reflux által okozott gyulladás) alacsonyabb kockázatával. Mi több, a folsav és a B6-vitamin pótlása csökkenti a nyelőcsőrák és a Barrett-nyelőcső nevű állapot kockázatát, amelyek a hosszú távú GERD lehetséges szövődményei.
Egy másik tanulmány a B6-vitamint, folsavat, B12-vitamint, L-triptofánt, melatonint, betaint és metionint tartalmazó étrend-kiegészítő hatékonyságát hasonlította össze a gyomorégésre vény nélkül elérhető gyógyszeres kezelésével.

A 40 napos kezelés után a kiegészítőt szedők 100%-a tapasztalta a gyomorégés tüneteinek teljes enyhülését, míg a vény nélkül kapható készítményt szedők esetében ez az arány mindössze 65% volt.
  1. Melatonin

A melatonin egy hormon, amely elsősorban az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásáért felelős. Általában az álmatlanság kezelésére és az alvás minőségének javítására használják, egyes tanulmányok szerint azonban a melatonin a savas reflux kezelésében is segíthet. Egy 36 emberen végzett vizsgálat szerint a melatonin 4-8 héten át történő szedése csökkentette a GERD tüneteit. Más kutatások szerint az alacsony melatoninszint az emésztési rendellenességek, köztük a gyomorfekély és a savas reflux nagyobb kockázatával is összefüggésbe hozható. Továbbá egyes tanulmányok szerint a melatonin segíthet megvédeni a nyelőcső gyulladásától, ami megelőzheti a GERD-hez kapcsolódó hosszú távú egészségügyi problémákat, például a Barrett-nyelőcső kialakulását.

  1. Iberogast

Az iberogast egy vény nélkül kapható étrend-kiegészítő, amelyet általában savas reflux és irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésére használnak. Gyógynövénykivonatok keverékéből készül, beleértve a borsmentát, az édesgyökeret és a máriatövis termését. Egy 12 vizsgálatot tartalmazó áttekintés szerint az Iberogast általában jól tolerálható, és a placebónál hatékonyabban segíthet csökkenteni az emésztési zavarok tüneteit.

Egy másik, 272 emberen végzett vizsgálat azt mutatta, hogy az Iberogast az első adagot követő 15 percen belül jelentősen javította az emésztési tüneteket, például a gyomorfájást és a gyomorégést.
  1. Probiotikumok

A probiotikumok az emésztőrendszerben található hasznos baktériumok. Kulcsszerepet játszanak a bélrendszer egészségében és az immunrendszer működésében. Egyes kutatások szerint a probiotikumok pótlása segíthet a savas reflux tüneteinek csökkentésében. Egy 13 tanulmányt áttekintő vizsgálat például megfigyelte, hogy a probiotikumok 79%-ban jótékony hatással voltak a GERD tüneteire, beleértve a regurgitáció (visszaáramlás), valamint a gyomorégés, a gyomorfájdalom és a hányinger csökkenését.
Egy másik 12 hetes vizsgálatban a gyomorégés elleni gyógyszeres kezelés probiotikumokkal való kombinálása csökkentette a kezelés utáni visszaesés kockázatát a kontrollcsoporthoz képest, amely csak gyomorégés elleni gyógyszert kapott. Ráadásul egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint a probiotikumok szedése csökkentheti a GERD kezelésére használt protonpumpa-gátlók (PPI) hosszú távú alkalmazása által okozott bélflóra-változások kockázatát.

  1. Gyömbér

A gyömbér, tudományos nevén Zingiber officinale, egy olyan növény, amelyet fűszerként és gyógynövény-kiegészítőként is használnak. Gyakran alkalmazzák a gyomorpanaszok csillapítására és olyan problémák kezelésére, mint a hányinger és az emésztési zavarok.
Egy tanulmány szerint napi 3 gramm gyömbérpor 4 héten át történő szedése javította az emésztési zavarok számos tünetét, beleértve a gyomorfájdalmat, a böfögést és a teltségérzetet. Egy másik tanulmány megállapította, hogy a gyömbér gyorsíthatja a gyomor ürülését. A késleltetett gyomorürülés hozzájárulhat a savas reflux tüneteihez, például a gyomorégéshez és a regurgitációhoz. Más kutatások szerint a gyömbér más gyógynövénykivonatokkal, például perillával (kínai bazsalikom) és articsókalevéllel való párosítása szintén enyhítheti a savas refluxot.

A gyömbér nagy mennyiségű fogyasztása azonban fokozhatja az olyan problémákat, mint a gyomorégés és a gyomorpanaszok, ezért mindenképpen csak kisebb vagy előírás szerinti mennyiségben érdemes alkalmazni.

Számos természetes gyógymód segíthet a savas reflux kezelésében, köztük vitaminok és étrend-kiegészítők is. Különösen az olyan kiegészítők, mint a pepszinnel kombinált betain HCl, a B-vitaminok, a melatonin, az Iberogast, a probiotikumok és a gyömbér segítik a savas reflux tüneteinek enyhítését. A legjobb eredmény érdekében ügyeljen arra, hogy ezeket a kiegészítőket más egészséges étrendi és életmódbeli változtatásokkal kombinálja a savas reflux csökkentésére.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/savas-reflux-kezelese/

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

  • Freyagena_Lacto7_front_nutribalance
    Freyagena CN-X Lacto 7 Probiotikum
    7.890 Ft
  • Mucoe_Ventrix_front_nutribalance
    Freyagena Mucoe Ventrix
    7.990 Ft
  • ife-extension_front_b12_elite_nutribalance
    Life Extension B12 Elite
    5.220 Ft
  • Life-extension_front_b12_vitamin_nutribalance
    Life Extension B12 Vitamin
    6.155 Ft
  • life_extension_bioactive_complete_b
    Life Extension BioActive Complete B-Complex
    7.505 Ft
  • life_extension_melatonin_IR_XR_60_capsules_nutribalance
    Life Extension Melatonin IR/XR
    7.170 Ft
  • Co-Enzyme B-Complex - 60 Veg Capsules
    NOW Co-Enzyme B-Complex – 60 Veg Capsules
    10.120 Ft
  • pharma_nord_melatonin_nutribalance
    Pharma Nord Melatonin
    5.880 Ft
  • YIYA_B-vitamin_komplex_nutribalance
    YiYa B-vitamin komplex
    5.280 Ft
Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások