Részletes termékinformációk
Ökológiai gumiarábikum + Resist Aid® arabinogalaktán speciális keveréke: az arabinogalaktánok az összetett szénhidrátok – más néven poliszacharidok – csoportjába tartozó speciális, részben élelmi rostforrások. Nagy mennyiségben fordulnak elő a növényi sejtek falában – így évezredek óta az emberi étrend részét képezik. Bizonyos táplálék- és gyógynövényeinken túl az arabinogalaktánok széles körben vannak jelen a fák egyes részeiben is – legfontosabb modern forrásuk az észak-amerikai, nyugati vörösfenyők, amelyeknek egyedi tulajdonsága a bennük lévő arabinogalaktán kiváló vízoldékonysága és nagy stabilitása.
A Resist Aid® arabinogalaktán számos szempontból is a rostok csúcskategóriáját képviseli: egy természetes, vízgőzalapú, szabadalmaztatott eljárással vonják ki vadon termő vörösfenyőkből, amelyek Észak-Amerikában bőségesen, fenntartható módon teremnek. Alapanyagunk ráadásul ezáltal nemcsak egy vízben oldódó élelmi rost, hanem bioaktív polifenolos flavonoidokat tárháza is, ezáltal egyedülálló antioxidáns tulajdonságokkal bír. A kapott végtermék ezáltal tiszta és szerkezetében változatlan, teljesen egyedülálló hatóanyag-komplex marad.
A vörösfenyő-arabinogalaktán tehát egyrészről egy kiváló és szelektív rostforrás (könnyen emészthető, ritkán okoz panaszt), amelyet az EFSA és az FDA is jóváhagyott. Kimutatták, hogy növeli a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) termelődését, illetve csökkenti az ammónia képződése és abszorpciója. A bizonyítékok azt is jelzik, hogy a vörösfenyő arabinogalaktán emberi fogyasztása jelentős hatással lehet a mikroflóra javulására, különös tekintettel az anaerob baktériumok, például a Lactobacillus számának fokozására.
Absztrakt: a vörösfenyő arabinogalaktán (Resist Aid®) megelőzheti a megfázásos jellegű fertőzéseket immunregeneráló tulajdonságai miatt. A saját fejlesztésű vörösfenyő arabinogalaktán-készítmény hatásait vizsgálták egy placebo-kontrollos, kettős-vak, randomizált klinikai vizsgálatban a megfázás előfordulására és tüneteire, illetve az immunfunkcióra ható tulajdonságai kapcsán. Az összesen 199 résztvevőt, akiknek saját bevallása szerint 6 hónapon belül háromszor volt megfázása, véletlenszerűen választották ki, majd 4,5 g arabinogalaktán készítményt vagy placebót kaptak egy 12 hetes periódus alatt. A megfázásos epizódokat orvosok erősítették meg.
Eredmények: az arabinogalaktán hajlamos volt csökkenteni a megfázás előfordulását. Az arabinogalaktán kiegészítés szignifikánsan csökkentette a megfázással érintett résztvevők számát. A protokoll-csoportonkénti megfázás előfordulási gyakorisága és a fertőzés által érintett résztvevők száma szignifikánsan kevesebb volt az arabinogalaktánt kapottaknál a placebot fogyasztókhoz képest. A tanulmány bebizonyította, hogy a vörösfenyő arabinogalaktán fokozza a szervezet védekezőképességét a megfázásos fertőzések ellen. Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23339578/
Egy 2016-os tanulmány is megerősített mindezt: a megfigyelések arra utalnak, hogy a vörösfenyő arabinogalaktán szerepet játszik a megfázásos fertőzések javításában, bár a hatásmódját még tovább kell vizsgálni. Különböző hipotézisek merülnek fel, mivel a vörösfenyő arabinogalaktán közvetett módon hathat a mikrobiótától függő mechanizmusokon keresztül és/vagy közvetlen hatást gyakorolhat az immunrendszerre a bélhez kapcsolódó nyirokszövetek (GALT) révén.
Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828828/
Egy legújabb, 2020-as kutatás remek szinergiát talált a Lactobacillus tartalmú probiotikumok, az arabinogalaktán (pre) és a kolosztrum között, mind emésztőrendszeri, mind immunrendszeri tekintetben. A tünetek klinikai javulását figyelték meg az IBS-ben szenvedő betegek 65–75%-ánál, a “kezelés” hatására 20 beteg közül ötnél a kezdeti tünetek teljesen megoldódtak.
Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352398/
Az elvégzett kísérletek alapján megállapíthatjuk, hogy az arabinogalaktánok:
- javítják az immuntoleranciát, mind celluláris (sejtes), mind humorális oldalon. Kíméletesen támogatják az adaptív immunrendszer munkáját azáltal, hogy fokozzák a fehérvérsejtek termelődését.
- prebiotikus hatással bírnak – szelektív módon elősegíti a jótékony baktériumok szaporodását a bélrendszerben. A normális bélflóra fenntartása azért fontos, mert megvédi a szervezetet a káros mikroorganizmusok behatolásaitól,elősegíti az emészthetetlen rostok hasznosulását, biztosítja a bélnyálkahártya integritását, kiegyensúlyozza a szervezet immunitását, javítja az inzulinérzékenységét, sőt még az agy működésére is hatással van (agy-bél-mikrobiom tengely).
A Resist Aid® arabinogalaktán a 2014-es VitaFood Expón innovációs díjat nyert, mely felgyorsította az EU-s megjelenését is (habár egy nagyon drága alapanyag). Célunk, hogy segítségével ötvözzük egy új összetevő lehetőségeit a tradicionális bölcsességek előnyeivel. Kutatások igazolják, hogy alkalmazása pozitívan befolyásolja a természetes ölősejtek (NK sejtek) aktivitását és a nagy falósejtek (makrofágok) mennyiségét. Alkalmazása mellett növekszik az össz-fehérvérsejtszám és javul az immunválasz, valamint az immuntolerancia is. Mindezen tulajdonságok mellett a Resist Aid® természetes polifenolokat, az oxidativ stressz leküzdésében segítséget nyújtó “színanyagokat”, pontosabban kvercetint és taxifolint is tartalmaz. A színanyagok jótékony hatása közismert, immunomuduláns és gyulladáscsökkentő hatásaik mellett a szervezetben található szabadgyökök megkötésében, a káros oxidatív folyamatok csökkentésében segítenek. A flavonoidok más antioxidánsok, például a szelén, E- és C- vitaminok élettani hatásait is fokozhatják, mivel szinergiát alkotnak. Az érrendszer kapcsán is preventív jelleggel alkalmazhatók.
Az Arabino-X-immuno ráadásul egy már-máz íztelen, remekül oldódó por: könnyen keverhető vízhez vagy növényi italokhoz, tehát ideális kiegészítő mind felnőttek, mind gyermekek számára. A vörösfenyő-arabinogalaktán tehát fontos immuntámogató tulajdonságokkal rendelkezik, és egyben kiváló rostforrás. Prebiotikumként növeli a vastagbélben a hasznos baktériumok számát, emellett nem csak emésztésügyileg érdemes alkalmazni.
Érdemes C-vitaminok mellé, illetve mindenféle emésztési panasz kapcsán is fogyasztani: GERD (reflux), IBS, IBD, funkcionális emésztési zavarok (ilyen az ekcéma is), elsősorban viszont akkor:
- ha gyakrabban kapunk el különböző fertőzéses jellegű (pl. kifejezetten vírusos) betegségeket.
- ha meg akarjuk előzni a szezonális megbetegedéseket (pl. influenza és más, felső légúti panaszok).
- ha gyulladásos bélbetegségek (pl. IBD) jelei mutatkoznak.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.