Részletes termékinformációk
Termékleírás
A japán nori Koreában gim (kim) néven ismert, ez is – akárcsak a nori – egy gyűjtőnév tulajdonképpen: így hívnak minden ehető tengeri algát a vörös algafaj Porphyra nemzetségéből. A friss algából papírkészítésre emlékeztető technológiával állítják elő a szárított, préselt, papír vékonyságú algalapokat.
Ez a koreai termék 5 ropogós, vékony lapot tartalmaz, egy lap mérete nagyjából 18*20 cm.
A fűszeres, pirított, ropogós szezámolajos lapok sötét, fekete-zöld színűek, és sajátos, erős ízvilág jellemzi, rák-hal-tengeríz egyszerre.
Kiemelkedően magas a fehérjetartalma, de magas a rost-, béta-karotin-, kálium-, magnézium-, vas-, kalcium-, foszfor- és jódtartalma is. C vitamint és cinket is tartalmaz. Jól beilleszthető a vegetáriánus és vegán étrendbe.
Felhasználás
Ebben a formában – pirítva, szezámolajjal – leginkább köretként (banchan) fogyasztják, kisebb kockákra darabolva. A bő olajban kisütött verziója a bugak.
Ideális snack-nek, de a lapokat akár szét is lehet tördelni, és hozzáadni szószokhoz, levesekhez, alaplevekhez, salátákhoz, vagy pl. elvegyíthető gyeran-mari töltelékében (koreai omlett tekercs) is.
A makisushi koreai változatát, a gimbap-ot is el lehet vele készíteni, bár erre legcélszerűbb a sima, szárított, nem pirított változatot használni, mert az nem törik, és jóval masszívabb szerkezetű.
A gimbap bár sokban hasonlít a japán makisushihoz, van néhány markáns megkülönböztető jegye: a rizs főzéséhez nem rizsecetet, hanem szezámolajat használnak, a kimet is vékonyan megkenik ezzel. A tölteléke lehet nyers is, de gyakran használnak sült, fűszerezett alapanyagokat is, ami miatt nem tálalják szójaszósszal és wasabival, mint a japán rokonát.
Az összetevőkről
Összetétel
nori alga, repceolaj, szezámolaj, só
Allergének
A termék szezámolajat tartalmaz!
Tápanyag-összetétel 100 g termékben
Átlagos tápérték 100 g szárított termékben
Energia: 2229 kJ/541 kcal
Zsír: 45 g
– amelyből telített zsírsavak: 4,9 g
Szénhidrát: <0,5 g
– amelyből cukrok: <0,5 g
Fehérje: 20 g
Só: 1,6 g
Magas jódtartalmú termék! Kb. 0,75 g szárított nori (kb. ¼ lap) 150 µg jódot (NRV – ajánlott napi bevitel) tartalmaz.
Származási ország: Korea
Értékelések
Még nincsenek értékelések.