15%-os csomagakciók, valamint 28.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

Vashiányos vérszegénység a várandós anyukáknál

Közzétéve: 2021.11.13. 1:30

Vashiányos vérszegénység a várandósságok akár 20%-ban is előfordulhat, azonban mi többek között ilyen és ehhez hasonló tanulmányok miatt nem javasoljuk (az esetek 95-98%-ban) a vas egyoldalú és különálló pótlását:

A laktoferrin és a vas-szulfát hatékonyságának és tolerálhatóságának (!) összehasonlítása vashiányos vérszegénységben szenvedő várandós nők esetében (prospektív, ellenőrzött, randomizált vizsgálat)

A kutatók célkitűzése az volt, hogy összehasonlítsák a laktoferrin és vas-szulfát hatását a szervezet vas szintjére, valamint, hogy értékeljék azok tolerálhatóságát. A prospektív, randomizált, kontrollált, kettős vak vizsgálatban 100 egészséges, azonban vashiányos várandós nő vett részt. Az „A csoport” naponta kétszer kapott 100 mg laktoferrint (igen alacsony dózis – Táplálkozás-Beállítás), míg a „B csoport” naponta egyszer 520 mg vas-szulfátot kapott.

30 nap elteltével kiértékelték a hemoglobin (Hb), a szérum ferritin, a szérum vas, valamint a transzferrin és vaskötő kapacitás (TIBC) értékeiket. Minden nőt megkértek arra, hogy vezessen naplót a lehetséges gyomor-bélrendszeri mellékhatásokról (hasi fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés és székrekedés). Mindegyik tünet esetében a súlyosságukat is értékelni kellett egy 0 (hiányzó) és 3 (súlyos) közötti skálán. Az eredmények azt mutatták, hogy az A és B csoportban is szignifikánsan növekedtek a hemoglobin, a szérum ferritin és vas értékek, míg a TIBC jelentősen csökkent az alapértékekhez képest. Ezeken a területeken nem figyeltek meg szignifikáns különbségeket az A és a B csoport között.

Azonban hasi fájdalom és a székrekedés medián értéke szignifikánsan magasabb volt a vas-szulfáttal kezelt betegek esetében, mint a laktoferrin kezelésben részesülőknél! Az eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a laktoferrin ugyanolyan hatékonyan tudja rendezni a vasszintet (kisebb dózisokban is), mint a vas-szulfát. Ám eközben lényegesen kevesebb gyomor- és bélrendszeri mellékhatást okoz.
És ez ugyebár nagyon nem mindegy például alacsony FODMAP-étrend esetén sem.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/vashianyos-verszegenyseg-a-varandos-anyukaknal/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2734862856564461

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

  • GAL Laktoferrin plus
    GAL Laktoferrin plus
    Akciós termék
    16.990 Ft
    17.490 Ft
Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások
Kiút az emésztőrendszeri panaszokból!

Tisztázatlan eredetű emésztési vagy emésztéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdesz? Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!

ELŐADÁS Bartha Ákossal 10.17-én - online is!

NutriBalance kedvezmény:

-1000 Ft OFF!