Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Bélbaktériumok és pajzsmirigy kapcsolata

Közzétéve: 2021.12.29. 6:11

A bélbaktériumaink (más szóval a mikrobiomunk) és a pajzsmirigy kapcsolata

Egyes bélbaktériumok kevéssé ismert funkciója, hogy részt vesznek az inaktív T4 pajzsmirigy-hormon aktív T3-má alakításában. Jelen tudásunk szerint a T4-T3-konverzió kb. 20%-a a bélrendszerben megy végbe. A folyamatot különben egy bél-szulfatáz nevű enzim befolyásolja. A káros és hasznos bélbaktériumok közötti kényes egyensúly felborulása tehát jelentősen csökkentheti a T4 T3-á alakítását. Ez az egyik oka annak, hogy a bélpanaszokkal rendelkező páciensek normál laboratóriumi értékek (!) mellett is a pajzsmirigy-működési zavarok tüneteire panaszkodnak.

A már kialakult bélgyulladás ráadásul egy másik mechanizmuson keresztül is csökkenti a T3-szintjét. A belső, biológiai stressz ugyanis megemeli a kortizol nevű stresszhormon szintjét, valamint egyre több inaktív, úgynevezett reverz T3-hormon is termelődik. A jó minőségű prebiotikus rostokról régóta bizonyított, hogy csökkentik a kortizolszintet.
Vizsgálatok ugyancsak kimutatták, hogy bizonyos bélbaktériumok sejtfala (LPS) számos különböző módon negatívan befolyásolja a pajzsmirigy működését, elsősorban autoimmun folyamatokon keresztül. Ezen összefüggésrendszer feltárásáért már orvosi Nobel-díjat is osztottak, bízunk benne, hogy ez az információ időközben endokrinológusunkhoz is eljutott. Mindezen komplex és sokszor igen bonyolult összefüggések világossá teszik, hogy egészséges emésztőrendszer nélkül nincs egészséges pajzsmirigy, és vice versa.

Megelőzési céllal idehaza pótoljunk szerves szelént, valamint legyen az étrendünk mikrotápanyagokban gazdag (édesvízi és tengeri halak, tengeri herkentyűk, belsőségek, fűszernövények, stb). Tovább is van, mondjuk még (gyomorműködési zavarok és a beszedett hormonok hasznosulása)?

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/belbakteriumok-es-pajzsmirigy-kapcsolata/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/3818957201488349

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások