Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Rizs- és a búzatészta fogyasztásának hatásairól

Közzétéve: 2022.10.07. 7:12

A rizs- és a búzatészta fogyasztásának hatása az étkezés utáni reflux betegségben (GERD) és irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedő betegeknél

A szemlézett, huszonegy, GERD-IBS-ben szenvedő betegen végzett vizsgálat célja az volt, hogy értékeljék a rizstészta (mely alacsony FODMAP-étel) és a búzatészta (magas FODMAP-étel) fogyasztásának hatását a GERD-re és a bélgázképződés súlyosságára.

Eredmények: A gyomorégés és a regurgitáció (az ételnek a nyelőcsőből vagy a gyomorból hányinger vagy a hasizom erőltetett összehúzódása nélküli visszakerülése) mértéke a legtöbb (19/21) beteg esetén az étkezés utána 15 percben volt a legerősebb.

Ebéd után 15 perccel a búzatészta fogyasztása szignifikánsan több gyomorégéssel járt, mint a rizs esetében. Ezenkívül a reggeli utáni gyomorpanasz is fokozódott a búzafogyasztást követően. A búzafogyasztás szignifikánsan összefüggött az ebéd utáni magasabb H2- (hidrogén) és CH4- (metán)szinttel, mint a rizs esetén, miközben az ebéd előtti gázszint hasonló volt.

Következtetés: A búzafogyasztás több refluxos (GERD) tünetet váltott ki, mint a rizs GERD-IBS-ben szenvedő betegeknél. Ez a hatás fokozott bélgáztermeléssel is együtt járt. E tekintetben az alacsony FODMAP-tartalmú étrend enyhítheti az étkezés utáni GERD-tüneteket.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/rizs-es-a-buzateszta-fogyasztasanak-hatasairol/

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások