Magnézium szerepe cukorbetegség elleni küzdelemben
Közzétéve: 2023.08.09. 5:06A magnézium szerepe a II-es típusú cukorbetegség elleni küzdelemben
A magnézium szerepe a II-es típusú cukorbetegség elleni küzdelemben: a magnéziumhiány hozzájárul az anyagcsere-betegségekhez, beleértve a II-es típusú cukorbetegséget is. A klinikai vizsgálatok áttekintése arra utal, hogy az orális magnézium kiegészítés kedvező hatással lehet a II-es típusú cukorbetegek glikémiás kontrolljára (vércukor-szintjeire).
A II-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél vagy akinél magas a kialakulásának kockázata (előrehaladott inzulinrezisztensek), számos klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a magnézium kiegészítés csökkenti a HgbA1c szintjét, javítja a glükóz szabályozását, fokozza az inzulinérzékenységet.
Ezek a változtatások csökkentik a II-es típusú cukorbetegség által okozott egészségügyi károkat, illetve késleltethetik azok kialakulását.
A magnézium az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a szervezetben. Szükséges kofaktor a sejten belüli enzimatikus folyamatokhoz. Ezek az enzimek részt vesznek a sejtanyagcserében és az energiatermelésben. A magnézium hiánya negatívan befolyásolja ezeket a funkciókat.
A magnézimra támaszkodó enzimek és fehérjék közül sok létfontosságú szerepet tölt be az inzulin müködésében és a vércukor anyagcserében. Közvetlenül hozzájárul az olyan betegségekhez, mint a II-es típusú cukorbtegeség, a metabolikus szindróma és a csontritkulás. A magnéziumhiány más krónikus betegségek, különösen a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát is növeli.
Megfigyelési vizsgálatok azt mutatják, hogy minél alacsonyabb az étrendi magnéziumbevitel, annál nagyobb a cukorbetegség előfordulása. Ezen kívül azok az egyének, akiknél már diagnosztizáltak II-es típusú cukorbetegséget, gyakran jóval alacsonyabb magnéziumszinttel rendelkeznek, mint az egészségesek.
A magnézium az inzulinműködés és a cukoranyagcsere gyakorlatilag minden lépésben kulcsfontosságú. Magnéziumhiány esetén az inzulinszekréciójához vezető mechanizmus károsodik, így a vércukorszint emelkedik. A magnéziumhiány hozzájárul az inzulinrezisztenciához is. Tanulmányok kimutatták, hogy a magasabb magnéziumszint összefüggésben van a magasabb inzulinérzékenységgel.
Az egyik leggazdagabb magnéziumtartalmú étel a quinoa, egy adag főtt quinoa 100-110 mg elemi magnézium biztosít (teljesség igénye nélkül).
A cikk forrása: Táplálkozás-Beállítás™
Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/
Kapcsolódó, ajánlott termékeink: