Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

A szelén fontossága a pajzsmirigy megfelelő működéséhez

Közzétéve: 2024.05.16. 4:06

A szelén fontossága a pajzsmirigy megfelelő működéséhez

A szelén fontossága a pajzsmirigy megfelelő működéséhez: a szelén bevitel a szervezet létfontosságú folyamatainak megfelelő működéséhez elengedhetetlen. Számos szelenoprotein és szelénfüggő enzim támogatója, mint a glutation-peroxidáz, amely a sejtmembránokat védi a káros hatásoktól. A szelén szükséges a pajzsmirigyhormonok előállításához, továbbá antioxidáns mivolta miatt segít megvédeni a pajzsmirigyet az oxidatív stressz okozta károsodásoktól. A pajzsmirigy nagy mennyiségben tartalmaz szelént, ezért hiánya pajzsmirigy-diszfunkcióhoz vezethet.

Az 1990-es években a szelént a pajzsmirigyhormonokat aktiváló enzim összetevőjeként azonosították; e felfedezés óta széles körben tanulmányozták a szelén jelentőségét a pajzsmirigy egészségében. Epidemiológiai vizsgálatok összefüggésbe hozták az autoimmun pajzsmirigy-gyulladás, a Graves-Basedow kór és a golyva fokozott kockázatát az alacsony szelénszinttel. Hashimoto thyreoditis – féle pajzsmirigy gyulladásban a szelénpótlás a pajzsmirigy-peroxidáz elleni antitestek csökkenésével és a pajzsmirigy ultrahang szerkezetének javulásával járt. A Graves-Basedow kórban a szelénpótlás a hyperthyreosis gyorsabb remissziójához vezetett.

TB megjegyzés: A hazai lakosság szelén szintje jellemzően nagyon alacsony, a magyar talaj szelénhiányos és nagyon kevés szeléntartalmú élelmiszert fogyaszt a lakosság nagy része. Fontos tudni, hogy a szelén az állati eredetű élelmiszerekből sokkal jobban hasznosul, mint a növényi eredetű forrásokból származó. Ezért is hangsúlyozzuk olyan gyakran a tengeri eredetű ételek fogyasztását, mint a tengeri halak és a tenger gyümölcsei. Kapható szelénnel dúsított tojás is, ami szintén kiváló megoldás a szelénbevitel növeléséhez.

A cikk forrása: Táplálkozás-Beállítás™

Ha megfelelő formájú szelént tartalmazó készítményt keresel, ajánljuk az alábbi élesztőmentes nyomelem-komplexet:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások