Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

L-teanin, a zen hatóanyag

Közzétéve: 2024.05.23. 2:27

L-teanin, a zen hatóanyag

L-teanin, a zen hatóanyag: az L-teanin egy aminosav, amely megtalálható a tealevelekben, különösen egyes zöld teákban, beleértve a matcha-t is. Nyugtató és ellazító hatásairól ismert, gyakran használják nyugtató hatású relaxáció elősegítésére (a zen buddhizmusban is – tea formájában fogyasztva).

Fogyasztáskor az L-teanin átjuthat a vér-agy gáton, és befolyásolhatja az agy neurotranszmittereit, különösen a gamma-amino-vajsav (GABA), a szerotonin és a dopamin szintjének növelésével. Ezek a neurotranszmitterek a hangulatszabályozáshoz, a stresszreakcióhoz és a figyelemhez kapcsolódnak.

Az L-teanin egyik érdekessége abban a képességében rejlik, hogy szinergikusan együttműködik a teában is jelen lévő koffeinnel. Míg a koffein erős és gyors serkentő hatásáról ismert, az L-teanin ellensúlyozhatja a koffein lehetséges negatív mellékhatásait, például a nyugtalanságot és a szorongást. Ezt a szinergiát gyakran említik annak egyik okaként, hogy a tea – különösen a mindkét vegyületet tartalmazó matcha zöld tea -, a kávéhoz képest kiegyensúlyozottabb, tartósabb energialöketet, de mégis nyugodtabb közérzetet is biztosít.

A cikk forrása: Táplálkozás-Beállítás™

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal:
https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások