A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
Közzétéve: 2024.09.14. 2:47A taurinbevitel összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma alacsonyabb kockázatával
A randomizált, kontrollált vizsgálatok szisztematikus áttekintése és metaanalízise a metabolikus szindrómát meghatározó tényezők csökkenését mutatta ki azoknál a férfiaknál és nőknél, akik taurint szedtek.
Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha valakinél az alábbi öt tényező közül legalább három érvényesül:
- megnövekedett derékkörfogat (férfiaknál 94 cm, nőknél 80 cm),
- emelkedett vérnyomás,
- magas éhgyomri vércukorszint,
- magas trigliceridszint, és
- csökkent nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) szint.
A metabolikus szindróma növeli a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A tajvani kutatók a metaanalízisbe 25 olyan vizsgálatot vontak be, amelyekben a résztvevők napi 0,5 grammtól 6 grammig terjedő dózisban kaptak taurint öt naptól egy évig terjedő időintervallumban. A taurint kapó résztvevőknél jelentősen csökkentek a metabolikus szindróma markerei, köztük a szisztolés vérnyomás, a diasztolés vérnyomás, az éhomi vércukorszint és a trigliceridek. A másodlagos eredmények értékelése az összköleszterin, az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin, a hemoglobin A1C és az éhgyomri inzulin csökkenését mutatta ki a taurint kapó résztvevők körében. A taurint kapó és a kontrollcsoportok között nem volt jelentős különbség a mellékhatásokban. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a taurin „jelentős potenciállal rendelkezik a metabolikus szindróma legfontosabb kockázati tényezőinek mérséklésében, beleértve a szisztolés vérnyomás, a diasztolés vérnyomás, az éhomi vércukorszint és a trigliceridszintek csökkentését”. Ez kihangsúlyozza a metabolikus szindróma kezelésének kiegészítő terápiás szereként való potenciálját, amely sokoldalú megközelítést kínál a glikémiás kontroll és a kardiovaszkuláris egészség szempontjából”.
Táplálkozás-Beállítás megjegyzés: Magas taurin tartalmú élelmiszerek:
- kagyló (520-820mg taurin / 100g),
- tonhal (964mg / 100g),
- polip (360mg / 100g),
- tintahal (257mg / 100g),
- pulyka (170mg / 100g),
- nori lap (1300mg / 100g,
- egy lap nori 40mg taurin),
- tőkehal (120mg / 100g).
A cikk forrása: Táplálkozás-Beállítás™
Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal:
https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/
Kapcsolódó, ajánlott termékeink:
-
GAL Taurin por2.490 Ft