Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Alacsony FODMAP étrend hatásai IBS-en túl

Közzétéve: 2024.10.04. 6:08

Alacsony FODMAP étrend hatásai IBS-en túl

Az alacsony FODMAP étrend mellett jelentős bizonyítékok állnak az IBS tüneteinek kezelésével kapcsolatban.

A FODMAP-ok rövid szénláncú szénhidrátok csoportja, amelyek különféle gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben és gabonákban találhatók.

Az ozmotikus aktivitás révén megnövekedett vékonybél víztartalom és a mikrobiális fermentáció révén a vastagbélgázok hatása hozzájárul a zsigeri hiperérzékeny IBS-es betegek tüneteihez.

Az alacsony FODMAP étrend az IBS-ben szenvedő betegek 50-80%-ánál rövid távon terápiás választ eredményez.

Ezt klinikai kutatások is alátámasztják, melyek azt mutatják, hogy az étrend hatékonyabb a hasi fájdalom, feszülés és puffadás mérséklésére, valamint a székletürítési szokások normalizálására, mint a szokásos étrendi tanácsok.

Tekintettel arra, hogy a bél lumen tágulása a zsigeri hiperérzékenység esetén a gyomor-bélrendszeri tünetek kialakulásának fő indikátora, és a FODMAP-ban gazdag élelmiszerek gyakoriak a nyugati étrendben, ésszerű, hogy a FODMAP-ok szerepet játszanak más esetekben is, különösen a bél-agy interakció zavaraiban.

A bél-agy interakció zavarai:
  • motilitási zavarok,
  • a zsigeri hiperérzékenység,
  • a megváltozott nyálkahártya- és immunfunkciók,
  • a megváltozott bélmikrobióta és/vagy a központi idegrendszer interakcióinak bármilyen kombinációjával kapcsolatos lehet.

Az alacsony FODMAP diéta megváltoztatta a terápiás irányelveket az irritábilis bél szindróma tüneteinek kezelésére.

Tekintettel arra, hogy a FODMAP-ok részt vesznek a zsigeri hiperérzékenység mögöttes patológiás mechanizmusaiban, a kutatócsoportok az alacsony FODMAP étrend alkalmazását az irritábilis bél szindrómán (IBS) kívüli számos betegség kezelésében is vizsgálják.

Az étrend hatásairól rendelkezésre álló adatok tükrözik a funkcionális diszpepsziára gyakorolt pozitívumokat, illetve a vékonybélben lévő baktériumok túlszaporodásának gátlását.

Forrás: https://www.sciencedirect.com/…/pii/S1471489222000352…

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal:
https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások