15%-os csomagakciók, valamint 28.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

D-vitaminhiány és betegségek közti kapcsolat

Közzétéve: 2021.12.13. 8:39

A D-vitaminhiány és inzulinrezisztencia (IR) közti kapcsolat átfogó elemzése
(akár a fogantatás kapcsolatában is)

A legújabb bizonyítékok szerint a D-vitaminnak a csontváz egészségén kívül egyéb hasznos tulajdonságai is vannak, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeken át a daganatmegelőző és gyulladáscsökkentő hatásáig. Érdemes megjegyezni, hogy a D-vitaminhiány nagyon gyakori és kapcsolatba hozható az inzulinrezisztenciával kapcsolatos kihívásokkal is, mint a túlsúly, az elhízás és cukorbetegség. Ezen áttekintés célja, hogy megmutassa milyen molekuláris mechanizmusokon keresztül járulhat hozzá a D-vitaminhiány az inzulinrezisztencia kialakulásához.

A PUBMED adatbázisa és publikált referencialisták átnézése során 1980 és 2019 közti kutatásokat kerestünk. A kutatás során az derült ki, hogy a D-vitamin molekuláris tevékenysége részt vesz az inzulinérzékeny szövetekben is. Mind a genomikai és nem-genomikai D-vitamin tevékenység kapcsolható az inzulin jeladásért. Ezáltal, a D-vitamin csökkentette az olyan kihívásokat, melyek az inzulinrezisztenciához kapcsolhatóak mint az oxidatív stressz vagy csendes gyulladások.
Nemrég azt is megállapították, hogy a D-vitamin (megfelelő szintje) megakadályozza az epigenetikai módosulásokat, melyek az inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel kapcsolatosak.

Összegzésként elmondható tehát, hogy a D-vitaminhiány az egyik olyan faktor, mely hozzájárul az inzulinrezisztencia (IR) kialakulásához. Az alap és a klinikai kutatások is azt támogatják, hogy a D-vitamin (megfelelő szintje) kedvezően hat az inzulinrezisztenciára és hozzá kapcsolható egyéb egészségügyi kihívásokra (mint pl. a funkcionális meddőség, méhmióma, endometriózis, stb).

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/d-vitamin-hiany-es-inzulinrezisztencia-kozti-kapcsolat/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2889065554477523

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

 • GAL_K2+D3_cseppek_nutribalance_1
  GAL K2+D3
  3.290 Ft
 • GAL K2+D3 Forte
  GAL K2+D3 Forte
  5.290 Ft
 • GAL D3 vitamin
  GAL D3 vitamin
  3.190 Ft
Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások
Kiút az emésztőrendszeri panaszokból!

Tisztázatlan eredetű emésztési vagy emésztéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdesz? Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!

ELŐADÁS Bartha Ákossal 10.17-én - online is!

NutriBalance kedvezmény:

-1000 Ft OFF!