További természetes módszerek az inzulinérzékenység javítására
Közzétéve: 2023.02.08. 8:19További természetes módszerek az inzulinérzékenység javítására (avagy az IR ellen)
Bejegyzéssorozatunk első részében már bemutattunk hat természetes, tudományosan alátámasztott módszert az inzulinérzékenység fokozására.
Íme a másik 6 módszer:
- Csökkentsd a hozzáadott cukor bevitelt
Nagy különbség van a hozzáadott és a természetes cukrok között. A természetes cukrok olyan forrásokban találhatók, mint a növények és a zöldségek, amelyek rengeteg más tápanyagot is tartalmaznak. Ezzel szemben a hozzáadott cukrok a(z) (ultra)feldolgozott élelmiszerekben találhatók. A gyártási folyamat során hozzáadott cukor fő típusa az étkezési cukor (szacharóz), amely 50%-ban fruktózból áll. Számos tanulmány megállapította, hogy a magasabb fruktózbevitel növelheti az inzulinrezisztenciát. Egy 29 tanulmány elemzéséből készült metaanalízis arról számolt be, hogy a nagy mennyiségű fruktóz fogyasztása növelte a máj inzulinrezisztenciáját, függetlenül a teljes kalóriabeviteltől (11).
- Használj fűszereket/zöldfűszereket
A gyógynövényeket és fűszereket már jóval azelőtt használták gyógyhatásaik miatt, hogy azok a főzésben is megjelentek volna. A tudósok azonban csak az elmúlt évtizedekben kezdték vizsgálni egészségjavító tulajdonságaikat. A gyógynövények és fűszerek, köztük a görögszéna, a kurkuma, a gyömbér és a fokhagyma segíthetnek az inzulinérzékenység növelésében.
- Görögszéna-mag: magas az oldható rosttartalmuk, így fogyasztásuk segíthet a vércukorszint-szabályozás és az inzulinérzékenység növelésében (12).
- Kurkuma: tartalmazza a kurkumin nevű aktív komponenst, amely erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Úgy tűnik, hogy növeli az inzulinérzékenységet azáltal, hogy csökkenti a vérben lévő szabad zsírsavakat és cukrot (13).
- Gyömbér: ez a népszerű fűszer szintén összefüggésbe hozható a fokozott inzulinérzékenységgel. Vizsgálatok szerint aktív összetevője, a gingerol elérhetőbbé teszi az izomsejteken lévő cukorreceptorokat, növelve ezzel a cukorfelvételt (14).
- Fokhagyma: javítja az inzulinelválasztást, és antioxidáns tulajdonságai növelik az inzulinérzékenységet (15).
- Használj myo-inozitolt
A myo-inozitol egy természetes hatóanyag, amely arról is ismert, hogy csökkenti a vércukorszintet és növeli az inzulinérzékenységet. Egy kutatás szerint például napi 2-4 gramm myo-inozitol fogyasztása jelentősen csökkentette mind a rövid, mind a hosszú távú vércukorszintet (16). A tanulmányok szerint a myo-inozitol növeli az inzulinérzékenységet azáltal, hogy segít az izomsejteken lévő glükózreceptoroknak, hogy elérhetőbbé és hatékonyabbá váljanak a cukor sejtekbe történő szállításában.
- Igyál több zöld teát
Számos tanulmány megállapította, hogy a zöld tea fogyasztása növelheti az inzulinérzékenységet és csökkentheti a vércukorszintet. Egy 17 tanulmányt vizsgáló elemzés például a zöld tea vércukorszintre és inzulinérzékenységre gyakorolt hatását elemezte és megállapította, hogy a zöld tea fogyasztása jelentősen csökkentette az éhgyomri vércukorszintet és növelte az inzulinérzékenységet (17). A zöld tea ezen kedvező hatásai a benne található erős antioxidánsoknak (polifenolok), köztük az EGCG-nek köszönhető, amely számos tanulmány szerint növeli az inzulinérzékenységet.
- Használj almaecetet
Az ecet sokoldalú folyadék. Számos más felhasználási lehetőség mellett tisztíthatsz vele, vagy használhatod ételek összetevőjeként. Az almaecet ezenkívül segíthet az inzulinérzékenység növelésében azáltal, hogy csökkenti a vércukorszintet és javítja az inzulin hatékonyságát.
Egy tanulmány szerint az almaecet fogyasztása 34%-kal növelte az inzulinérzékenységet a magas szénhidráttartalmú étkezés során az inzulinrezisztens embereknél, és 19%-kal a 2-es típusú cukorbetegeknél (18).
- Próbálj ki étrendkiegészítőt
Számos különböző kiegészítő növelheti az inzulinérzékenységet, ilyen például a króm, a magnézium, a berberin és a resveratrol.
- A króm egy olyan ásványianyag, ami részt vesz a szénhidrát- és zsíranyagcserében. Tanulmányok szerint a króm-pikolinát tartalmú kiegészítők szedése javíthatja az inzulinreceptorok vércukorcsökkentő képességét (19).
- A magnézium az inzulinreceptorokkal együttműködve támogatja a megfelelő vércukorszint kialakítását. Tanulmányok megállapították, hogy a vér alacsony magnéziumszintje összefügg az inzulinrezisztenciával és a magnézium szedése segíthet az inzulinérzékenység növelésében (20). A magnézium az egészségmegőrzés miatt is kiemelt fontosságú.
- A berberin egy növényi molekula, amelyet különböző gyógynövényekből, többek között a Berberis aristata növényből vonnak ki. Egyes vizsgálatok szerint növeli az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet (21).
- A resveratrol egy polifenol, amely a vörös szőlő és más bogyós gyümölcsök héjában található. Szintén segíthet az inzulinérzékenység növelésében (22) (valószínűleg a böjtöt hatását “imitáló” természete miatt).
A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/tovabbi-termeszetes-modszerek-az-inzulinerzekenyseg-javitasara-avagy-az-ir-ellen/
Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/
Kapcsolódó, ajánlott termékeink: