Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

A pajzsmirigy alulműködés tünetei és lehetséges okai (1. rész)

Közzétéve: 2023.05.30. 3:25

A pajzsmirigy alulműködés tünetei és lehetséges okai (1. rész)

(a teljesség igénye nélkül)

A pajzsmirigy a nyak elülső részén a pajzsporc alatt elhelyezkedő belső elválasztású mirigy. Tiroxint (T4) és trijód-tironint (T3) termel, ezen hormonok szabályozzák az anyagcserénket, a sejtek energiafelhasználását. Minden sejtünk rendelkezik receptorokkal ezen hormonokhoz, így a pajzsmirigy közvetlen hatással van a kardiovaszkuláris rendszerre, a gyomor-béltraktusra, a csontanyagcserére, a cukoranyagcserére, a testhőmérséklet szabályozására, a vörösvértestek anyagcseréjére, az epe -és májműködésre, a szteroid hormonok termelésére, a zsír- és a fehérjeemésztésre is. Így amennyiben nem működik megfelelően a pajzsmirigy, számos kellemetlen és zavaró tünet tapasztalható az egész testben.

Pajzsmirigy alulműködés esetén a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, ez okozza a különféle tüneteket, mint a száraz bőr és hajhullás, a hidegintolerancia, agyi köd, kognitív lassulás és demencia, depresszió, testsúly növekedés, székrekedés, szabálytalan menstruáció és meddőség, fájdalmas és merev izmok.

A pajzsmirigy alulműködés lehetésges okai:

  1. Hashimoto thyreoiditis

Hashimoto thyreoiditis esetén az immunrendszer idegen kórokozóként azonosítja a pajzsmirigyet és antitesteket kezd el termelni ellene, ezzel fokozatosan tönkretéve a pajzsmirigy szövetet. Ennek eredménye, hogy a pajzsmirigy funkció lassul (alulműködik), ami alacsony hormonszinthez vezet.
Érdekes módon összefüggés lehet a Helicobacter pylori fertőzés és a Hashimoto-kór között is. A Hashimoto-kórban szenvedőkben egy különösen virulens H. pylori törzset találtak, és a fertőzés kezelése csökkenti a pajzsmirigy autoantitestjeit. Ez a H. pylori törzs kiválthatja a pajzsmirigy autoimmunitását, mivel nagyon hasonló genetikai szekvenciával rendelkezik, mint a pajzsmirigyhormon szintézisben részt vevő enzim. Ez a hasonlóság káros keresztreakciót válthat ki a pajzsmirigyszövettel, így kiváltva az autoimmunitást.

  1. Toxinok

A pajzsmirigy nagyon érzékeny a környezeti toxinok okozta károsodásokra, és könnyen felhalmozhatja a nehézfémeket és a pajzsmirigyhormon szerkezetét utánzó vagy halogéneket tartalmazó toxinokat. Ilyenek például:

  • Az ipari vegyszerek, mint a dioxin.
  • Peszticidek és gyomirtó szerek: A peszticidek és gyomirtó szerek gátolhatják a pajzsmirigy működését azáltal, hogy gátolják a pajzsmirigyhormon génexpresszióját, gátolják a pajzsmirigy jódfelvételét, kötődnek a pajzsmirigyhormon transzport fehérjékhez, csökkentik a pajzsmirigyhormon sejtfelvételét, és növelik a pajzsmirigyhormonok szervezetből való kiürülését.
  • A fogyasztói cikkekben található égésgátlók (számítógép- és TV-képernyőkben, bútorokban, szőnyegburkolatokban stb.), lágyítók, például biszfenol-A (BPA) és ftalátok, triklozán (a kézi szappanokban található antibakteriális vegyszer) és perfluor-oktánsav (A tapadásmentes edényekből és foltálló anyagokból származó PFOA) szintén károsíthatja a pajzsmirigyet.
  • Nehézfémek: A kadmium, ólom, higany és alumínium számos mechanizmuson keresztül hatással lehet a pajzsmirigyre. Az iparosodás és a szennyezés miatt ezeknek a szennyező anyagoknak a nagy része egyre gyakoribb a közvetlen környezetünkben.

Ezen toxinok közül sok közvetlenül károsíthatja a pajzsmirigyet, míg mások továbbá:

  • Negatívan befolyásolhatják a T4 és T3 hormonok termelését
  • Csökkenthetik a rendelkezésre álló pajzsmirigy receptorokat
  • Akadályozhatják a T4-T3 hormon konverziót
  1. Ingadozó vércukorszint

A pajzsmirigy és a vércukorszint közötti kapcsolat nagyon összetett. A pajzsmirigy hatással van a cukoranyagcserére – tehát amennyiben a pajzsmirigy nem működik megfelelően, előfordulhat, hogy a vércukor egyensúlya megbomlik –, de ez fordítva is igaz lehet, ugyanis a vércukorszint is hatással van a pajzsmirigyre. A metabolikus szindróma fennállása esetén nagy valószínűséggel a pajzsmirigy is érintett lesz.
Egyes kutatások szerint az inzulinrezisztencia fokozhatja a pajzsmirigyszövet károsodását a Hashimoto thyreoiditisben szenvedőknél. Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) a pajzsmirigy egészségét is károsíthatja azáltal, hogy elnyomja az agyalapi mirigy működését, ugyanis az agyalapi mirigy TSH-t termel, ami a pajzsmirigyet T4 és T3 termelésére ösztönzi.

  1. Ételintolerancia – a teljesség igénye nélkül

Az eddigi tapasztalatok alapján a gluténintolerancia (hagyományos értelemben vett lisztérzékenység) szorosan összefügg a Hashimoto thyreoiditissel, sok esetben a Hashimoto mellett egyéb autoimmun betegség is fennáll vagy megjelenhet idővel, mint pl. az említett cöliákia. A gluténben található fehérje, a gliadin molekuláris szerkezete nagyon hasonlít a pajzsmirigy szerkezetére. Amennyiben fennáll a cöliákia vagy akár a nem cöliákia specifikus gluténérzékenység (NCGS/NCWS) és rendszeresen megjelenik a glutén az étrendben az immunrendszer védekezik ellene, ezért megpróbálja „elpusztítani” a gliadint, de közben támadhatja a pajzsmirigyet is. Ezen a ponton fontos kiemelni, hogy a gluténre adott immunválasz az elfogyasztása után akár hat hónapig is fennállhat.
Tehát a gluténmentes étrend javíthatja a pajzsmirigy állapotát.

Egyes ételek, mint pl. a keresztesvirágú növények túlzottan nagy mennyiségben történő fogyasztása és a nem megfelelő elkészítési mód eredményeként goitrogén hatásúak lehetnek, azaz gátolhatják a pajzsmirigy jódfelvételét. Azonban fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy egyes tanulmányok szerint ez a hatás a mindennapi és nagy mennyiségű fogyasztás esetén érvényesül, továbbá ne feledkezzünk meg a bennük található jótékony vegyületekről, mint pl. a diindolil-metán (DIM) vagy a szulforofán ösztrogén anyagcserére gyakorolt jótékony hatása.

  1. Béldiszbiózis

Ma már köztudott tény, hogy a mikrobiom az egészségünk szinte minden aspektusával kapcsolatban áll, így a pajzsmirigy egészségével is. A bélrendszer és a pajzsmirigy kapcsolata elég összetett és kölcsönösen hatással vannak egymás működésére. Az jótékony bélbaktériumok elősegítik a T4-T3 hormonok konverzióját, míg a bélflóra egyensúlyának zavara negatívan befolyásolhatja a pajzsmirigy anyagcseréjét. A bélrendszer állapota az immunrendszerre is kihat, így pl. az áteresztő bél szindróma szerepet játszhat a Hashimoto thyreoiditis kialakulásában. A pajzsmirigyhormonok védőhatással is rendelkeznek, így segíthetnek a bélgyulladás megelőzésében.

Érdemes kutatási terület a felszívódási zavarok, például fruktánintolerancia (NCWS?) és a pajzsmirigy működési zavarok kapcsolata, erről részletesen jövő hétfői előadásunkon beszélünk.

  1. A HPA –(stressz)tengely érintettsége

Ahogy már korábbi bejegyzéseinkben többször is említettük a HPA-(stressz)tengely (hipotalamusz, agyalapimirigy, mellékvese) a szervezetet érő stresszre reagál, szabályozza a kortizol hormon felszabadulását. Krónikus stressz esetén ez folyamat sérül és a HPA-(stressz)tengely diszfunkciójához vezethet. A pajzsmirigy működése szorosan kötődik a HPA-(stressz)tengelyhez, így annak diszfunkciója esetén a pajzsmirigy működése is sérülhet.

  1. Mikrotápanyag hiányok

A pajzsmirigynek speciális tápanyagokra van szüksége a megfelelő működéshez, ezek bármelyikének a hiánya alulműködéshez vezethet. A legfontosabb tápanyagok:

  • világszerte a jódhiány a pajzsmirgy alulműködés leggyakoribb oka, ugyanis pajzsmirigyhormon (T4) jódban gazdag, tehát a jódhiány pajzsmirigy alulműködését és golyvát is okozhat.
  • A pajzsmirigyhormon szintéziséhez elengedhetetlen a cink megfelelő mennyisége.
  • szelén szükséges a T4 hormon T3-má való alakításához, továbbá a szelénhiány súlyosbítja a nem megfelelő jódbevitel okozta állapotokat.

Egyedülálló kapcsolat figyelhető meg a jód, a szelén és a pajzsmirigy között. A megnövekedett jódbevitel szelénhiányos állapotban (!) ronthatja a pajzsmirigy immunrendszeri funkcióit Hashimoto thyreoiditis esetén. Azonban, ha a jódot a megfelelő szelén-ellátottság mellett pótoljuk, elmarad a negatív immunhatás.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/a-pajzsmirigy-alulmukodes-tunetei-es-lehetseges-okai-1-resz/

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások