Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Omega-3 bevitel és a szülés utáni depresszió

Közzétéve: 2023.08.30. 12:02

Omega-3 bevitel és a szülés utáni depresszió

Omega-3 bevitel és a szülés utáni (postpartum) depresszió: a szülés utáni depresszió számos tekintetben rejtélyesnek tűnhet, sokféle feltevés olvasható tudományos körökben is. Azonban az omega-3 hiány a legegyértelműbb táplálkozástudománnyal összefüggő tényező e tekintetben.

Dr. Hibbeln már 2002-es vizsgálatában idézi: „több kutatás kimutatta, hogy a terhesség alatt az anya Omega-3 (konkrétan DHA) szintje felére esik le, és még a szülés utáni 26. hétre sem áll vissza az eredeti szintre. Logikus tehát, hogy a szülés utáni depresszió sokkal gyakoribb kell legyen azon országokban, ahol alacsony a halfogyasztás, hiszen itt az anyák eleve kevésbé vannak „feltöltve” omega-3-al.

És így is van!

Ennek megfelelően a Dél-Afrikai Köztársaságban vagy például Brazíliában, ahol az egy főre jutó halfogyasztás kb. 5 kg, a szülés utáni depresszió előfordulási gyakorisága 24% fölött van, míg Japánban vagy Szingapúrban igen alacsony (2% és 0.5%). Ugyanez az összefüggés jött ki akkor is, amikor az anyatej DHA tartalmát vizsgálták: Dél-Afrikai Köztársaságbeli anyáknál a tej 0.1 súlyszázaléka volt DHA, míg Japán anyák tejében több mint 0.8 súlyszázalékban volt DHA található.

A szülés utáni depresszió előfordulásában mutatkozó akár ötvenszeres különbséget táplálkozástudományi szempontból tehát legjobban az omega-3 fogyasztás magyarázza!

A fenti eredményeket 2020-ban japán kutatók is alátámasztották.

És akkor még nem beszéltünk az étrendi omega-3 fogyasztással szervesen összefüggő jód– és szelénbevitelről, illetve a lecitinfogyasztás (foszfolipidek, pl. tojássárgája) idegrendszeri szerepéről a várandósság és szoptatás során – a teljesség igénye nélkül.

Már hónapokkal a fogantatás előtt fogyasszunk heti min. 3x édesvízi és tengeri halakat. Ha alacsonyabb a halfogyasztásunk, koncentráljuk a zsírosabb változatokra, pl. tőkehal és mája, pisztráng, lazac.

A cikk forrása: Táplálkozás-Beállítás™

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások