Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Fogamzásgátló elhagyását követő ciklus-kimaradás visszafordításának támogatása

Közzétéve: 2023.09.01. 10:48

Fogamzásgátló elhagyását követő ciklus-kimaradás visszafordításának támogatása

Életmódbeli javaslatok a fogamzásgátló elhagyását követő ciklus-kimaradás (amenorrhea) visszafordításának támogatására: a fogamzásgátló használatának egyik árnyoldala (a sok közül), hogy az esetek nagy százalékában a tabletta elhagyását követően nehezen áll vissza a normális menstruációs ciklus, azaz amenorrhea alakul ki. Olyan nők esetében, akik egészen fiatal koruktól kezdve szedték a tablettát gyakori, hogy annak elhagyását követően nem tér vissza a ciklusuk hosszú hónapokig, vagy akár évekig.

Ez nagyon frusztráló, különösen akkor, ha babatervezési célokkal hagyja el az adott személy a fogamzásgátló tablettát. Ezt az állapotot életmódbeli változtatásokkal nagymértékben támogathatjuk, így az alábbiakban erre vonatkozó javaslatainkat gyűjtöttük össze.

1. A megfelelő mikrotápanyag-ellátottság kialakítása

Részünkről mindig a tápláltsági szint vizsgálata az elsődleges, ugyanis a sok éves tapasztalat azt mutatja, hogy az amenorrhea ilyen esetekben a már korábban kialakult mikrotápanyag-hiány következtében alakul ki.

Bizonyított tény, hogy egyes mikrotápányagok kimerülhetnek az orális fogamzásgátló használata alatt, ezek a következők (a teljesség igénye nélkül):

Cink
A cink egy létfontosságú mikrotápanyag az egészséget tekintve, különösen a hosszú évek óta orális fogamzásgátlót alkalmazó nők esetében, ugyanis bizonyított, hogy annak használata alatt a cink kiürülhet a szervezetből. Egyes egészségügyi szakemberek szerint az orális fogamzásgátlás cinkhiányt, vagy akár réztúlterhelést okozhat, ami hozzájárulhat az amenorrhea kialakulásához.

A cink pótlása a legtöbb esetben nehéz rövidtávú terápiás kiegészítés nélkül még teljesértékű étrend esetén is. A tengeri eredetű ételek, mint pl. a kagyló, a különböző halak és az osztriga, valamint a vöröshúsok és a szárnyasok rendszeres fogyasztásával biztonságosan tudjuk biztosítani a szervezet számára szükséges mennyiséget bevinni. A cink pótlása esetén fontos odafigyelni, hogy ne szedjünk túl sokat, a szükséges napi mennyiség kb. 15-30mg.

A Freyagena Probio TRI-Cink termék amellett, hogy megfelelő minőségű cinket tartalmaz hármas Nutrimmuno hatásának köszönhetően hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, így javasolt azok számára, akik nem fogyasztják a fent említett ételeket.

Magnézium
A fogamzásgátló szedését követő terápiában elengedhetetlen a magnézium pótlása, ugyanis a legtöbb esetben a tabletta szedésének hatására csökkent a magnézium szint a szervezetben. A mai táplálkozási szokások mellett nehéz a megfelelő mennyiséget az ételekből felvenni, így akár napi 200-400 mg magnézium pótlása is javasolt. Fontos kiemelni, hogy bizonyos magnézium formák emésztési panaszokat okozhatnak az arra érzékenyeknél, így mindenképp szükséges előtte a szakemberrel való konzultáció. A magnézium-malát forma érzékeny emésztőrendszer esetén is alkalmazható készítmény.

B6-vitamin
A B6-vitamin is egy nagyon fontos mikrotápanyag, ami méltatlanul kevés figyelmet kap különösen, ha a fogamzásgátló abbahagyását követően a menstruációs ciklus helyreállításáról van szó. Egy 2011-es tanulmány alapján, azok a nők, akik orális fogamzásgátlót szedtek alacsonyabb B6-vitaminszinttel rendelkeztek és azokban az esetekben, amikor az amenorrhea-t bizonyítottan a magas prolaktin szint okozta, rendeződött a ciklus a B6-vitamin pótlását követően. A B6-vitamin megtalálható különböző ételekben is, mint pl. az avokádó, a lazac, a tojás és a belsőségek, azonban biztonságosan pótolható étrend-kiegészítőként is.

Továbbá nagyon fontos ezekben az esetekben az A és D-vitamin szintek rendezése, ugyanis legtöbbször ezeknek a szintje is alacsony. A A-vitamin pótlása könnyen megoldható, akár heti 3×10 dkg máj elfogyasztásával, míg a D-vitamin pótlása biztonságos 4-10000 NE-ig a megfelelő A-vitamin ellátottság mellett.

Nagyon sok mikrotápanyag kiürülhet a szervezetből az orális fogamzásgátlók szedése során, így minden esetben javasolt egy egyéni konzultáció a megfelelő laborok és étrend-kiegészítők meghatározásához.

2. A cirkadián ritmus helyreálltása

Modern világunkban a késő esti tévézés, a mobiltelefonokhoz való ragaszkodás, a 24 órás mesterséges fény és a kevés alvás miatt erősen próbára van téve a cirkadián ritmusunk.

A cirkadián ritmus olyan fizikai, mentális és viselkedésbeli változás, amely nagyjából 24 órás ciklust követ, és elsősorban a szervezet környezetében lévő fényre és sötétségre reagál. Azok az emberek, akik több időzónán repülnek át, a cirkadián ritmus zavarát „jet lag”-ként tapasztalják, azonban fontos megjegyezni, hogy a cirkadián ritmus ennél sokkal kisebb eltolódása is jelentős egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a meddőséget és amenorrhoeát.

A cirkadián ritmus befolyásolja a hormon kiválasztást, mint a melatonin, kortizol, TSH (pajzsmirigy stimuláló hormon), növekedési hormon, prolaktin, FSH (follikulus stimuláló hormon), LH (luteinizáló hormon), inzulin, leptin stb. A prolaktin, az FSH és az LH hormonok kulcsfontosságúak a menstruációs ciklus rendezésében az ösztrogén és a prolaktin hormonokkal együtt.

Tehát nem túlzás azt feltételezni, hogy ha ezek a hormonok nem szabadulnak fel a megfelelő időben, akkor a reproduktív rendszer nem kapja meg a megfelelő jeleket, amelyek a menstruációs ciklus szabályozásához szükségesek. Egyes kutatások pedig azt mutatják, hogy a jet lag és a éjjeli műszakos munka miatti cirkadián ritmuszavar tönkreteheti a nők reproduktív funkcióját.

3. Az egyéni fizikai aktivitásnak megfelelő kalória-és szénhidrátbevitel

Ez az egyik legnehezebb javaslatunk, ugyanis az esetek többségében az érintett ügyfelek fogyási céllal is érkeznek hozzánk és gyakran a céljaik megvalósításának érdekében nagyon alacsony a kalória-és szénhidrátbevitelük. Ez azonban csupán a rövidtávú fogyási célokat segíti, a hosszútávú hormonális egészséget nem.

Egy jól ismert jelenség a sportorvosok között a „Női Atléta Triász”, amikor a nők nagyon alacsony kalória-és szénhidrátbevitel mellett olyan mértékben túledzik magukat, hogy végül elmarad a ciklusuk és ezáltal nő a csontritkulás kockázata is. Ez az állapot jellemzően vékony testalkat esetén fordul elő.

Tehát, azoknak a nőknek, akik fogamzásgátló szedését követően próbálják visszanyerni a természetes ciklusukat, vigyázniuk kell az étrendjük megszorítására és gondoskodniuk kell arról, hogy a mindennapi fizikai aktivitásukhoz mérten elegendő kalóriát és szénhidrátot vigyenek be. Ezen felül, hogy kerüljék a túledzettséget, fontos megtalálniuk az egyéni határokat, ugyanis minden szervezet más teherbírással rendelkezik, ami egyeseknek nem okoz gondot, az másoknak az egészségébe kerülhet.

4. Stresszmenedzsment

A krónikus stressz a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) stressztengely zavarát okozza, amelyet mellékvese-fáradtságnak is neveznek. A hipotalamusz és az agyalapi mirigy a menstruációs ciklus kulcsfontosságú szabályozói is, így a krónikus stressz gyakran negatívan befolyásolja a menstruációs ciklust is, és akár a hyphotalamic amenorrhea (HA) néven ismert állapothoz is vezethet. Ez nagyon hasonló ahhoz, ami a fentebb említett „Női Atléta Triász” esetében történik, és jellemzően a krónikus fizikai és/vagy érzelmi stressz okozza, amely sajnos gyakori a fiatal nők körében.

Azok számára, akik szeretnék helyreállítani a fogamzásgátló tabletta elhagyását követően kialakult amenorrheát (vagy bármilyen típusú amenorrhoeát), nagyon fontos a stressz kordában tartása. Ez magában foglalja a fenti ajánlásokat az elegendő étkezésre és a túledzettség elkerülésére vonatkozóan, de ezek mellett kiemelten fontos a mindennapos munkahelyi, magánéleti, pénzügyi problémákkal járó stressz kezelése is.

Érdemes keresni egy olyan elfoglaltságot, ami nyugtat és örömet szerez, mint a meditáció vagy a jóga egyik formája. Bármilyen tevékenység, amit szívesen csinál az adott egyén és segít enyhíteni a stresszt nagyszerű választás lehet, és nagyban hozzájárulhat a normál menstruációs ciklushoz.

A HPA-stressztengely támogatásához javasolt a Freyagena Fulvo Cordyceps étrend-kiegészítő.

A cikk forrása: Táplálkozás-Beállítás™

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások