Mediterrán étrend hatása a reggeli kortizol szintre
Közzétéve: 2024.01.29. 3:20Mediterrán étrend hatása a reggeli kortizol szintre
Mediterrán étrend hatása a reggeli kortizol szintre: A polifenolokban/színanyagokban gazdag mediterrán értrend kedvezően befolyásolja a reggeli kortizol szintet.
Háttér: Az éhgyomri kortizol (FMC) stresszhormon szintje a feltételezések szerint fokozott kardiometabolikus kockázatot jelez. Az FMC szintje „fogyókúra” hatására is emelkedhet. A polifenolokban gazdag és alacsonyabb szénhidráttartalmú étrendek kedvezően hathatnak az FMC-szintjére. Célunk az volt, hogy feltárjuk a hosszú távú, magas polifenol tartalmú mediterrán étrend (zöld-MED) FMC-re gyakorolt hatását és annak kapcsolatát a metabolikus egészséggel.
Módszerek: A résztvevőket három csoportba sorolták és 18 hónapig követték az alábbi étrendek egyikét: egészséges étrendi irányelvek (HDG), mediterrán étrend (MED) és zöld-mediterrán étrend (zöld-MED). Mindkét MED-diéta hasonló kalóriatartalommal bírt, alacsonyabb szénhidráttartalmú volt, és diót is tartalmazott (28 g/nap). A magas polifenol és alacsonyabb színhústartalmú zöld-MED csoport továbbá naponta 3-4 csésze zöld teát és 1 csésze Wolffia-globosa Mankai-t (ehető zöld alga) tartalmazó turmixot fogyasztott. Az FMC-t értékét 07:00-07:30 között mérték a vizsgálat elején, majd 6 és 18 hónap múlva.
Eredmények: A résztvevők átlagéletkora 51,1 év volt és 88% férfi volt, átlagos BMI-jük 31,3 kg/m2, FMC értékük 304,07nmol\L, és a glikált hemoglobin-A1c (HbA1c) szintjük 5,5% volt. A résztvevők 11%-a 2-es típusú cukorbetegségben, 38%-a pedig prediabéteszben szenvedett. A férfiaknál a kiindulási FMC magasabb volt (308,6 ± 90,05nmol\L), mint a nőknél (269,6± 83,9nmol\L). A magasabb kiindulási FMC közvetlenül összefüggött az életkorral, a diszglikémiával, az MRI-vel mért viszcerális (hasi) elhízással, valamint az éhomi vércukor, a CRP (gyulladásfaktor), a tesztoszteron, a progeszteron és a TSH szintekkel. A 6 hónap elteltével az FMC-ben nem volt szignifikáns változás egyik csoportban sem, azonban 18 hónap után mindkét MED csoportban szignifikánsan csökkent az FMC, szemben a HDG csoporttal. A MED csoportokban az FMC mellett csökkent az éhomi vércukor, a HbA1c, a CRP, a TSH és a tesztoszteron szintje, valamint kedvezően változott a zsírmáj állapota is, azonban a HDL koleszterinszint kedvezőtlenül változott.
Következtetés: A mediterrán étrend, és főként a zöld-MED/magas polifenol tartalmú étrend hosszú távú követése csökkentheti a kortizol stresszhormon szintjét. Az életmód által kiváltott FMC-csökkenés potenciális előnyökkel járhat a kardiometabolikus egészséggel kapcsolatban.
Táplálkozás-Beállítás™ megjegyzés: mi továbbra is gluténmentes mediterrán étrendet javaslunk. Magas polifenol tartalmú élelmi alapanyag többek között – a teljesség igénye nélkül:
- a szegfűszeg (és más fűszernövények),
- a kakaópor (és az étcsokoládé),
- a bogyós gyümölcsök (áfonya, szeder, eper, málna),
- a törökmogyoró,
- a pekándió,
- az olívabogyó (és az olaj),
- SZÁMOS ZÖLDSÉGFÉLE
- és a zöld tea (kifejezetten a matcha tea)
A cikk forrása: Táplálkozás-Beállítás™
Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/
Kapcsolódó, ajánlott termékeink: