15%-os csomagakciók, valamint 28.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

Felkészülés a téli megfázásos időszakokra

Közzétéve: 2021.11.05. 10:43

Arabinogalaktán és a téli megfázásos időszakok: Mit “tud” az új Freyagena Arabino-X-immunorost-komplex?

A termék prémium minőségű, sok tekintetben unikális és a maga nemében abszolút különleges összetevőit a Táplálkozás-Beállítás™ szakmai támogatásával és ajánlásával választottuk ki, a rendelkezésre álló legfrissebb orvos- és élelmiszertudományi kutatásokat figyelembe véve.

Termékünkben felhasznált szenegáli acacia (gumiarábikum) ökológiai gazdálkodásból származik (bio). A gumiarábikum és a Resist Aid® arabinogalaktán is a bélflóra diverzitását, azaz sokszínűségét és egyensúlyát táplálja. A keveréket ez alkalommal is gondosan állítottuk össze annak érdekében, hogy más termékekkel ellentétben (mint például az inulin) szinte teljesen elkerülhető legyen a kellemetlen puffadás vagy egyéb emésztési panasz megjelenése. A Resist Aid® arabinogalaktán számos szempontból is a rostok csúcskategóriáját képviseli, mivel egy természetes, vízgőzalapú, szabadalmaztatott eljárással vonják ki vadon termő vörösfenyőkből, amelyek Észak-Amerikában bőségesen, fenntartható módon teremnek. Alapanyagunk ráadásul nemcsak egy vízben oldódó rost, hanem bioaktív polifenolos flavonoidok tárháza is, ezáltal antioxidáns tulajdonságokkal bír. A kapott végtermék tiszta és szerkezetében változatlan, teljesen egyedülálló hatóanyag-komplex marad.

Szakmai céljaink fényében ez a rostkomplexünk is teljes mértékben alkalmas alacsony FODMAP-, AIP, ketogén (vagy kipróbálásra SCD és SIBO) étrendekben történő alkalmazásra, valamint allergizáló összetevőt sem tartalmaz.
Az arabinogalaktánok az összetett szénhidrátok – más néven poliszacharidok – csoportjába tartozó speciális, részben élelmi rostforrások. Nagy mennyiségben fordulnak elő a növényi sejtek falában – így évezredek óta az emberi étrend részét képezik. Bizonyos táplálék- és gyógynövényeinken túl az arabinogalaktánok széles körben vannak jelen a fák egyes részeiben is. Legfontosabb modern forrásuk az észak-amerikai, nyugati vörösfenyők, amelyeknek egyedi tulajdonsága a bennük lévő arabinogalaktán kiváló vízoldékonysága és nagy stabilitása.

A vörösfenyő-arabinogalaktán tehát egyrészről egy kiváló és szelektív rostforrás (könnyen emészthető, ritkán okoz panaszt), amelyet az EFSA és az FDA is jóváhagyott. Kimutatták, hogy növeli a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) termelődését, illetve csökkenti az ammónia képződését és felszívódását. A bizonyítékok azt is jelzik, hogy a vörösfenyő arabinogalaktán emberi fogyasztása jelentős hatással lehet a mikroflóra javulására, különös tekintettel az anaerob baktériumok, például a Lactobacillus számának fokozására.

Az arabinogalaktán élettani hatásait számos, nevén nevezett tudományos kutatás vizsgálta már, erre néhány konkrét példa:

 1. Egy korábbi 2013-as kutatás felvetése az volt, hogy a vörösfenyő arabinogalaktán (Resist Aid®) megelőzheti a megfázásos jellegű fertőzéseket immunregeneráló tulajdonságai miatt. A saját fejlesztésű vörösfenyő arabinogalaktán-készítmény hatásait vizsgálták egy placebo-kontrollos, kettős-vak, randomizált klinikai vizsgálatban a megfázás előfordulására és tüneteire, illetve az immunfunkcióra ható tulajdonságai kapcsán. Az összesen 199 résztvevőt, akiknek saját bevallása szerint 6 hónapon belül háromszor volt megfázása, véletlenszerűen választották ki, majd 4,5 g arabinogalaktán készítményt vagy placebót kaptak egy 12 hetes periódus alatt. A megfázásos epizódokat orvosok erősítették meg. Eredmények arról számoltak be, hogy az arabinogalaktán hajlamos volt csökkenteni a megfázás előfordulását. Az arabinogalaktán kiegészítés szignifikánsan csökkentette a megfázással érintett résztvevők számát. A protokoll-csoportonkénti megfázás előfordulási gyakorisága és a fertőzés által érintett résztvevők száma szignifikánsan kevesebb volt az arabinogalaktánt kapottaknál a placebot fogyasztókhoz képest. A tanulmány bebizonyította, hogy a vörösfenyő arabinogalaktán fokozza a szervezet védekezőképességét a megfázásos fertőzések ellen.
 2. Egy 2016-os tanulmány is megerősített mindezt. A megfigyelések arra utalnak, hogy a vörösfenyő arabinogalaktán szerepet játszik a megfázásos fertőzések javításában, bár a hatásmódját még tovább kell vizsgálni. Különböző hipotézisek merülnek fel, mivel a vörösfenyő arabinogalaktán közvetett módon hathat a mikrobiótától függő mechanizmusokon keresztül és/vagy közvetlen hatást gyakorolhat az immunrendszerre a bélhez kapcsolódó nyirokszövetek (GALT) révén.
 3. A legújabb, 2020-as kutatás remek szinergiát, azaz egymás hatásának erősítését találta a Lactobacillus tartalmú probiotikumok, az arabinogalaktán (pre) és a kolosztrum között, mind emésztőrendszeri, mind immunrendszeri tekintetben. A tünetekben klinikai javulását figyeltek meg az IBS-ben szenvedő betegek 65–75%-ánál, A “kezelés” hatására 20 beteg közül ötnél a kezdeti tünetek teljesen megoldódtak.

Az elvégzett kísérletek alapján megállapíthatjuk, hogy az arabinogalaktánok:

 • javítják az immuntoleranciát, mind celluláris (sejtes), mind humorális oldalon
 • kíméletesen támogatják az adaptív immunrendszer munkáját azáltal, hogy fokozzák a fehérvérsejtek termelődését
 • prebiotikus hatással bírnak – szelektív módon elősegíti a jótékony baktériumok szaporodását a bélrendszerben

Miért fontos a normális bélflóra?

A normális bélflóra fenntartása azért fontos, mert megvédi a szervezetet a káros mikroorganizmusok behatolásaitól, elősegíti az emészthetetlen rostok hasznosulását, biztosítja a bélnyálkahártya integritását, kiegyensúlyozza a szervezet immunitását, javítja az inzulinérzékenységét, sőt még az agy működésére is hatással van (agy-bél-mikrobiom tengely).
A Resist Aid® arabinogalaktán a 2014-es VitaFood Expón innovációs díjat nyert, mely felgyorsította az EU-s megjelenését is, annak ellenére, hogy nagyon drága alapanyag. Célunk, hogy segítségével ötvözzük egy új összetevő lehetőségeit a tradicionális bölcsességek előnyeivel. Kutatások igazolják, hogy alkalmazása pozitívan befolyásolja a természetes ölősejtek (NK sejtek) aktivitását és a nagy falósejtek (makrofágok) mennyiségét. Alkalmazása mellett növekszik az össz-fehérvérsejtszám és javul az immunválasz, valamint az immuntolerancia is.

Mindezen tulajdonságok mellett a Resist Aid® természetes polifenolokat, az oxidativ stressz leküzdésében segítséget nyújtó “színanyagokat”, pontosabban kvercetint és taxifolint is tartalmaz. A színanyagok jótékony hatása közismert. Immunomuduláns és gyulladáscsökkentő hatásaik mellett a szervezetben található szabadgyökök megkötésében, a káros oxidatív folyamatok csökkentésében segítenek.

A flavonoidok más antioxidánsok, például a szelén, E- és C- vitaminok élettani hatásait is fokozhatják, mivel szinergiát alkotnak. Az érrendszer kapcsán is preventív jelleggel alkalmazhatók. Az Arabino-X-immuno ráadásul egy már-már íztelen, remekül oldódó por. Könnyen keverhető vízhez vagy növényi italokhoz, tehát ideális kiegészítő mind felnőttek, mind gyermekek számára.

A vörösfenyő-arabinogalaktán tehát fontos immuntámogató tulajdonságokkal rendelkezik, és egyben kiváló rostforrás. Prebiotikumként növeli a vastagbélben a hasznos baktériumok számát, emellett nem csak emésztésügyileg érdemes alkalmazni.

Érdemes C-vitaminok mellé, illetve olyan emésztési panasz kapcsán is fogyasztani, mint amilyen pl. a GERD (reflux), IBS, IBD, funkcionális emésztési zavarok (ilyen az ekcéma is). Elsősorban viszont akkor:

 • ha gyakrabban kapunk el különböző fertőzéses jellegű (pl. kifejezetten vírusos vagy megfázásos) betegségeket
 • ha meg akarjuk előzni a szezonális megbetegedéseket (pl. influenza és más, felső légúti panaszok)
 • ha gyulladásos bélbetegségek (pl. IBD) jelei mutatkoznak.

Évek óta szerettem volna idehaza is felhasználni a Resist Aid® arabinogalaktánt, mert nekem számos okból ez vált be a legjobban. Semmiféle kompromisszumot nem vállaltunk ezzel a termékkel.”– Bartha Ákos, Táplálkozás-Beállítás™ (az Alacsony FODMAP-étrend című könyv társszerzője)

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/felkeszules-a-teli-megfazasos-idoszakokra/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/3479395735444499

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

 • pre_pro_pakk_csomag_nutribalance
  PRE-PRO pakk
  Akciós termék
  15.030 Ft
  17.680 Ft
 • Freyagena Arabino-X-immunorost-komplex
  Freyagena Arabino-X-immunorost-komplex
  9.990 Ft
Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások
Kiút az emésztőrendszeri panaszokból!

Tisztázatlan eredetű emésztési vagy emésztéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdesz? Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!

ELŐADÁS Bartha Ákossal 10.17-én - online is!

NutriBalance kedvezmény:

-1000 Ft OFF!