15%-os csomagakciók, valamint 28.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

Evolúciós szempontok a csecsemőtápszerek dúsításának kérdéséről

Közzétéve: 2021.11.16. 11:02

Túl sok a jóból?
Evolúciós szempontok a csecsemőtápszerek (elsősorban vassal való) dúsításának kérdéséről az Egyesült Államokban és ezek hatásai a gyermek egészségére

Napjainkban jelentős vita zajlik a kereskedelmi forgalomban kapható csecsemőtápszerek megfelelő vastartalmának mértékéről. Globálisan jelentős eltérések mutatkoznak ezen termékek vastartalmában, 4-12 mg vas/L között. Ugyanakkor nem tisztázott, hogy mennyi pótlás szükséges. Az anyatej vastartalma ennél alacsonyabb (0,2-0,5 mg/L), mivel a gyermek vasraktárai a terhesség alatt töltődnek fel. A születést követő hónapokban ezek a raktárak kiürülnek az anyatejjel táplált gyermekeknél. Korábban ezt a csökkenést nagymértékben kórosnak gondolták. E helyett valószínűleg ez egy alkalmazkodási mechanizmus, hogy ezáltal minimalizálódjon a vas elérhetősége a kórokozók számára, a hozzátáplálással pont egyidejűleg. A gyermekbetegségekért felelős kórokozók többségének szüksége van a vasra a növekedéshez és a szaporodáshoz.

A gyermekek vaskészleteinek csökkentésével (a hozzátáplálás kezdetén) a szervezet fiziológiailag korlátozhatja a vas elérhetőségét a kórokozók számára, csökkentve az esetleges fertőzések gyakoriságát és súlyosságát. Ezt az alkalmazkodó stratégiát a vas szabályozására a fejlődés bizonyos szakaszában aláaknázhatja a többlet vas bevitele. Ez általában a csecsemőtápszereken keresztül megy végbe, egyaránt a szervezetbe épülő, a fel nem szívódó és a kiválasztásra kerülő vas tekintetében is. A fel nem szívódó vastöbblet elősegíti a kórokozók növekedését, így a vasat igénylő baktériumok rendszerint megzavarják a csecsemők szinergista bél-mikroflóráját.

Evolúcionárisan feltételezhető, hogy azok az anyák, akik anyatejjel táplálták a gyermekeiket (akiknek így alacsonyabb vastartalékaik voltak az elválasztás időszakában), nagyobb eséllyel élték túl a szilárd táplálékra való átállást, így csökkentve a kórokozók hozzáférését a vashoz. A jelenlegi vasdúsítási gyakorlat alááshatja ezeket az adaptív mechanizmusokat: növelve a gyermek-megbetegedések valószínűségét.

Táplálkozás-Beállítás kiegészítései:

Tudományos bizonyítékok egyértelműen alátámasztják, hogy a szoptatás önmagában is javítja a csecsemő egészségét rövid- és hosszútávon. Jelentősen csökkenti az olyan fertőzések kockázatát, mint a cikkben érintett bélfertőzés, de a felsőlégúti-, fül- vagy húgyúti fertőzésekét is.
Az anyatej önmagában nem tartalmaz tehát túl sok vasat, vastartalma azonban sokkal jobban hasznosul a csecsemő szervezetében, mint a tápszerekben vagy gabonapépekben található hozzáadott vas.

Mi ennek még az oka?
A tápszerekkel ellentétben az anyatejben megtalálható egy különleges fehérje, a LAKTOFERRIN, amely kvázi megköt minden felesleges, a csecsemő szervezete által fel nem használt vasat (illetve segíti a vas felszívódását is). Ráadásul az anyatej C-vitamint is tartalmaz, a hozzátáplálás során bevezetett vastartalmú természetes ételek pedig a vas felszívódását segítő egyéb faktorokat is, mint a B12-vitamin.

A túl sok hozzáadott (kvázi szabad) vas tápanyagául szolgálhat a bélrendszerben megtalálható kártékony baktériumoknak is, melyek így gyakran okoznak konkrétan hasmenést vagy szorulást. A kizárólag tápszerrel táplált kisbabák bélrendszerében bizonyosan túl magas a vastartalom, hiszen szinte semmi sincs, ami a felszívódást vagy a baktériumok elöli megkötést segítené (laktoferrin, C-vitamin, B12), ami mindezeken keresztül ráadásul az összes vasbevitel további csökkenéséhez vezethet, így járulva hozzá a tényleges vérszegénység kialakulásához is (ami már komoly probléma). Az anyatej melletti hozzátáplálás során a vasigény természetes kiegészítésére később majd fontos odafigyelni…

A szoptatott csecsemők jó vasellátását az is elősegíti, ha az anyák a várandósság és szoptatás alatt igyekeznek vasban gazdag táplálékokat fogyasztani (máj, vöröshúsok). Illetve a köldökzsinór “késleltetett” elvágása szintén a kisbaba vaskészletét növeli.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/evolucios-szempontok-a-csecsemotapszerek-dusitasanak-kerdeserol/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/1797276203656469

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/

Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

 • GAL_Babaváró_30_uj_recept_2_nutribalance
  GAL Babaváró (új recept)
  7.590 Ft
 • GAL Laktoferrin plus
  GAL Laktoferrin plus
  Akciós termék
  16.990 Ft
  17.490 Ft
 • GAL+_Babaváró_multivitamin_nutribalance_2
  GAL+ Babaváró (új recept)
  12.490 Ft
 • GAL_Babaváró_50_1
  GAL Babaváró [50 adag]
  10.990 Ft
 • babahhozó csomag nutribalance
  BABAHOZÓ-csomag
  Akciós termék
  24.075 Ft
  28.320 Ft
Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások
Kiút az emésztőrendszeri panaszokból!

Tisztázatlan eredetű emésztési vagy emésztéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdesz? Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!

ELŐADÁS Bartha Ákossal 10.17-én - online is!

NutriBalance kedvezmény:

-1000 Ft OFF!