Magnéziumkiegészítés hatása inzulinérzékenységre és glükóz-szabályozásra
Közzétéve: 2021.11.16. 10:07A magnézium kiegészítésének az inzulinérzékenységre és a glükóz(vércukor)-szabályozásra gyakorolt hatása
(Vonatkozó randomizált, kontrollált vizsgálatok szisztematikus áttekintése és meta-analízise alapján)
A tanulmányban a kutatók szisztematikus áttekintést és meta-analízist végeztek a magnézium kiegészítésnek az inzulinérzékenységre és a glükóz kontrollra gyakorolt hatásának értékelésére diabéteszes és egészséges alanyok esetében. A kutatók számos adatbázisban (PubMed-Medline, SCOPUS, Web of Science és Google Scholar) folytattak keresést, hogy azonosítsák a magnézium hatását az inzulinérzékenységre és a glükóz szabályozására. A magnézium-kiegészítés szignifikáns hatását figyelték meg a HOMA-IR index esetében, de a vércukor, HbA1c és inzulin esetében a hatás nem volt ennyire szignifikáns. Egy alcsoport elemzés során összehasonlították a 4 hónapnál rövidebb, valamint a 4 vagy több hónapos magnézium kiegészítést alkalmazó időtartamokat, amely szignifikáns különbséget mutatott az éhgyomri glükóz-koncentráció és a HOMA-IR index között az utóbbi alcsoport javára. A legalább 4 hónapig tartó magnézium-kiegészítés jelentősen javítja a HOMA-IR indexet és éhgyomri glükóz szintet, mind a diabéteszes, mind az egészséges alanyok esetében.
Jelen eredmények arra engednek következtetni, hogy a magnézium pótlása előnyös kiegészítő lehet a glükóz anyagcserét érintő rendellenességekben!
A magnézium-források megválasztása is nagyon fontos.
Facebook videónk a témában:
Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/
Kapcsolódó, ajánlott termékeink: