Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

A B9-vitamin, más néven folát

Közzétéve: 2021.11.20. 6:45

A B9-vitamin, más néven folát (vagy külön előállítva pl. bizonyos étrendkiegészítőkben: folsav), egy vízben oldódó vitamin, amely elengedhetetlen a megfelelő anyagcsere-folyamatokhoz (pl. enzimek alapvető alkotóeleme), az egészséges vérképhez és a DNS-szintézishez is, de ugyanakkor a kardiovaszkuláris betegségekben is fontos szerepet játszik.

A MTHFR az egyik legismertebb és legfontosabb enzim, amely a megfelelő B9-vitaminszintet biztosítja. Számos tanulmány igazolta, hogy mutáció is előfordulhat az enzimet meghatározó génen belül, amely jelentősen befolyásolja a B9-vitamin (folát) szintet (MTHFR-mutáció). Az MTHFR-enzim érzékeny, ezért kevésbé aktív azokban az emberekben, akik e gén “kedvezőtlen” változatát hordozzák, alacsonyabb B9-vitaminszintet eredményezve náluk. Felfedezték, hogy az MTHFR-gén minden kedvezőtlen másolata jelentősen csökkenti a B9-vitaminszintet, ezért, ha egy vagy több kedvezőtlen génpéldányt hordozunk, egészségünk optimális szinten való tartása érdekében javasolt egy megfelelő, folátban gazdag étrend felállítása (ezen esetekben ráadásul a legtöbb szintetikus folsav-forma nagyon rosszul hasznosul, az általános B-vitaminkészítmények kerülendőek!).

Az MTHFR-gén egy kedvező és egy kedvezőtlen példányát hordozva az enzim aktivitása akár 40 százalékkal alacsonyabb lehet, ami alacsonyabb B9-vitaminszintet határoz meg.
Tehát, ha ilyen genetikai prediszpozicióval valaki “sima” folsavat szed pl. várandósság alatt, akkor annak minimum a fele nem tud hasznosulni. Körülbelül az emberek 43 százalékának van hasonló genetikai felépítése. Hazai és uniós genetikai laborpartnereink információi szerint ez az arány idehaza 40-60% közé tehető, valószínűleg inkább 50% fölé.

Egészséges étrend és kifejezetten gyermekvállalási célok fényében nem ártana erre szigorúbban figyelmet fordítani, ugye?
A friss ételekben lévő folát mindenkinek (!) előnyös, a vitaminkészítményekben lévő különféle alapanyagok esetében viszont már nagyon nem ez a helyzet…

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/a-b9-vitamin-mas-neven-folat/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2562810953769653

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások