Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Folsav és B12-vitaminhiány

Közzétéve: 2021.11.20. 6:46

A gyulladásos bélbetegségekkel (IBD, pl. Colitis ulcerosa) kezelt pácienseknél gyakran alakul ki folsav és B12-vitamin hiány (Yakut 2010). A B12-vitamin esetleges pótlása lehetővé teszi a szervezet számára, hogy jobban hasznosítsa a folátot is, így a rejtett B12-vitaminhiány is elkerülhető, ilyen esetekben mindkettőt érdemes laborban is ellenőriztetni).

A B12-vitamin pótlása fontos lehet, különösen idősebb embereknél, akiknél már rosszabb a felszívódás, illetve a vegetáriánusoknál és még inkább a vegánoknál, akik a táplálékkal keveset vagy egyáltalán nem visznek be B12-vitamint (vagy rosszul hasznosuló, genetikailag nem megfelelő formákat választanak).

A gyulladásos bélbetegségek és az emelkedett homocisztein szint

Számos tanulmány kimutatta, hogy az IBD-ben érintettek esetén gyakoribb az emelkedett homocisztein szint (bármely magánlaborban pillanatok alatt ellenőriztethető). A publikált tanulmányok átfogó áttekintéséből kiderül, hogy a magas homocisztein szint kockázata a kontroll csoporthoz képest több, mint a négyszerese volt az IBD-ben érintetteknél (Oussalah 2011), Az egyik konkrét vizsgálatban az IBD kapcsán több mint 55%-nál mutatkozott emelkedett homocisztein szint (Roblin 2006), aminek a legnagyobb kockázati tényezője esetünkben a csökkent folsavszint (Zezos 2005).

B12-vitaminhiány szintén gyakran kimutatott (Mahmood 2005). Az IBD-ben érintettek esetében jellemzően kimutatott emelkedett homocisztein szint egy másik komoly kockázata, hogy háromszorosára emeli a vérrögök és az érrendszeri megbetegedések kockázatát (Fernandez-Miranda 2005; Srirajaskanthan 2005). Ez megmagyarázza, hogy az IBD-s páciensek esetében miért gyakoribb a korai érelmeszesedés (Papa 2005). Az IBD kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek, mint pl. a metotrexát, a folát antimetabolitja (!). Ez segíthet megérteni, hogy miért folsavhiányos annyi IBD-ben érintett. A folsav megfelelő, személyre szabott pótlása csökkenti a metotrexát okozta káros mellékhatásokat is (Patel 2009). Genetikai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a folát-anyagcserében bekövetkezett változások kapcsolódnak az IBD-hez (Zintzaras 2010). Kifejezetten előnyös lehet az IBD-ben az 5-metil-tetrahidrofoláttal történő kiegészítés, amely a tápanyag biológiailag aktív formája (azaz nem egyszerű, szintetikus folsavról van szó). A természetes, friss ételekben a folát mindenki számára előnyös formában van jelen! Elsősorban ezeket helyezzük előtérbe.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/folsav-es-b12-vitamin-hiany/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2660758560641558

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások