15%-os csomagakciók, valamint 28.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

A migrén és a vér B12-vitaminszint kapcsolata (esettanulmány-vizsgálat)

Közzétéve: 2021.12.10. 9:30

Migrén és B12-vitaminszint kapcsolata: noha a migrénes rohamok kialakulását okozó pontos mechanizmusok továbbra sem tisztázottak, ismertek olyan mechanizmusok, amik kapcsolatba hozhatók vele. Ide tartozik a neurogén gyulladás, a trigeminovaszkuláris rendszer (a koponyaérekre és azok trigeminus beidegződésére utal, ami a koponyaerek és a trigeminus ideg funkcionális hálózata), az érrendszeri rendellenességek, valamint a nitrogén-oxid (NO) és a homocisztein nagymértékű és tartós felszabadulása.

Egyes kutatók úgy gondolják, hogy a B12-vitamin részt vesz azokban a fontos folyamatokban, amelyek látszólag kapcsolatban vannak a migrén kialakulásával, ideértve a NO elleni küzdelmet és a magas homocisztein szint megakadályozását. Az alábbiakban ismertetett vizsgálat célja a szérum B12-vitamin és a metilmalonsav (MMA) státuszának felmérése a migrénben szenvedők egy csoportjában; összehasonlítva az egészséges kontroll csoporttal (megjegyzés: B12 hiány esetén növekszik a MMA-szint).

A kutatás módszere volt:

A beteg és a kontroll személyek kiválasztása után rögzítették demográfiai adataikat, valamint a migrén jellemzőit, így a fejfájás gyakoriságát, súlyosságát és az egyes rohamok időtartamát. A szérum B12-vitamin és MMA-szintet enzimhez kapcsolt immunszorbens vizsgálati módszerrel (ELISA) mérték.

A vizsgálat eredményei:

A vizsgálatba 70 migrénes beteg és 70 egészséges kontroll alanyt vettek fel. A migrénben szenvedő betegek esetében mérhetően alacsonyabb B12 szérumszintet találták, mint az egészséges egyénekben. A migrénes betegek MMA-szintje is magasabb volt, mint a kontroll csoportba tartozó személyeké. A rendezett többszörös regressziós modellben a legmagasabb vérszérum B12-szinttel redelkezők esetén 80%-kal csökkent a migrén esélye a legalacsonyabb vérszérum B12-értékekkel rendelkezőkhöz képest (!), míg a legmagasabb MMA-értékekkel rendelkező betegek esetén több mint ötszörösére nőtt a migrén kockázata.

A vizsgálat következtetései:

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az alacsonyabb B12-vitamin- és magasabb MMA-szinttel rendelkező személyeknek, akiknek így alacsonyabb a B12 funkcionális aktivitása, nagyobb az esélyük a migrénre.

Hasonló összefüggések mutathatóak ki a migrén és inzulinrezisztencia, a migrén és NCGS (búzafélékre adott különféle érzékenységek); a migrén és fokozottan átjárható bélfal, valamint a migrén és hisztidin/tirozin-anyagcsere kapcsán is. Mindegyik vonatkozó tényezőre vannak hatékony megoldások.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/a-migren-es-a-szerum-ver-b12-vitaminszint-kapcsolata-esettanulmany-vizsgalat/

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

 • life_extension_bioactive_complete_b
  Life Extension BioActive Complete B-Complex
  7.145 Ft
 • Co-Enzyme B-Complex - 60 Veg Capsules
  NOW Co-Enzyme B-Complex – 60 Veg Capsules
  9.138 Ft
 • YIYA_B-vitamin_komplex_nutribalance
  YiYa B-vitamin komplex
  4.990 Ft
Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások
Kiút az emésztőrendszeri panaszokból!

Tisztázatlan eredetű emésztési vagy emésztéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdesz? Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!

ELŐADÁS Bartha Ákossal 10.17-én - online is!

NutriBalance kedvezmény:

-1000 Ft OFF!