Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Az anyák D-vitamin szintje és a magasabb gyermeki IQ

Közzétéve: 2021.12.11. 10:02

Az anyák magasabb D-vitamin szintje magasabb IQ-t jelenthet a gyermekeiknél…

2020. november 2-án a Journal of Nutrition beszámolt a Seattle Gyermekkutató Intézet és a Tennessee Egyetem kutatói által készített tanulmány eredményeiről, amely összefüggést tárt fel az anyák terhesség alatti D-vitamin szintje és gyermekeik IQ-mutatói között. Melissa M. Melough és munkatársai 1503 várandós nő adatainak felhasználásával megvizsgálták a második trimeszter plazma 25-hidroxi-D-vitamin [25-(OH) D] szintje és az IQ pontszámok közötti összefüggést a gyermekeik négy-hat éves korában. Megállapították, hogy az anyák körében minden 10ng/ml 25-(OH) D-vitamin növekedés esetén a gyerekeiknél 1,17 ponttal magasabb eredményt mértek a teljes IQ skála esetén, valamint 1,17 ponttal magasabb verbális IQ és 1,03 ponttal magasabb nonverbális IQ eredményt értek el.

A tanulmány másik megállapítása az volt, hogy a sötét bőrű anyáknak szignifikánsan alacsonyabb volt a 25-(OH) D-vitamin szintjük, átlagosan 19,8 ng/ml volt (figyelem: idehaza jellemzően más a mértékegység). „A melanin pigment megvédi a bőrt a napsugárzástól, de az UV sugarak blokkolásával a melanin csökkenti a bőr D-vitamin termelését is” – jegyezte meg Dr. Melough. „Emiatt nem lepődtünk meg azon, hogy tanulmányunkban a sötét bőrű terhes nők körében magas volt a D-vitaminhiány mértéke. Annak ellenére, hogy sok terhes nő várandós multivitamint szed, ez nem minden esetben javítja a meglévő D-vitaminhiányt. Remélem, hogy a munkánk felhívja a figyelmet erre a problémára, és megmutatja a prenatális D-vitamin szint hosszú távú következményeit a gyermekre és neurokognitív fejlődésére, és kiemeli, hogy vannak olyan csoportok, amelyekre fokozottabban kell figyelnünk. A D-vitamin hiány meglehetősen elterjedt.” – tette hozzá.

Diétával (lehetséges ugyan) nehéz megfelelő D-vitamin szintet elérni és nem mindenki tudja pótolni ezt a hiányt napozással sem, ezért jó megoldás az, ha kiegészítést szed (megelőzési céllal).

Idehaza döntő többségben nmol/L a D-vitamin (25-OH) mértékegysége. Várandós multivitaminok ide vagy oda, a várandósság során érdemes tehát ezt a szintet is ellenőriztetni.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/az-anyak-d-vitaminszintje-es-a-magasabb-gyermeki-iq/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/3809522769098459

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások