15%-os csomagakciók, valamint 28.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

Az anyák D-vitamin szintje és a magasabb gyermeki IQ

Közzétéve: 2021.12.11. 10:02

Az anyák magasabb D-vitamin szintje magasabb IQ-t jelenthet a gyermekeiknél…

2020. november 2-án a Journal of Nutrition beszámolt a Seattle Gyermekkutató Intézet és a Tennessee Egyetem kutatói által készített tanulmány eredményeiről, amely összefüggést tárt fel az anyák terhesség alatti D-vitamin szintje és gyermekeik IQ-mutatói között. Melissa M. Melough és munkatársai 1503 várandós nő adatainak felhasználásával megvizsgálták a második trimeszter plazma 25-hidroxi-D-vitamin [25-(OH) D] szintje és az IQ pontszámok közötti összefüggést a gyermekeik négy-hat éves korában. Megállapították, hogy az anyák körében minden 10ng/ml 25-(OH) D-vitamin növekedés esetén a gyerekeiknél 1,17 ponttal magasabb eredményt mértek a teljes IQ skála esetén, valamint 1,17 ponttal magasabb verbális IQ és 1,03 ponttal magasabb nonverbális IQ eredményt értek el.

A tanulmány másik megállapítása az volt, hogy a sötét bőrű anyáknak szignifikánsan alacsonyabb volt a 25-(OH) D-vitamin szintjük, átlagosan 19,8 ng/ml volt (figyelem: idehaza jellemzően más a mértékegység). „A melanin pigment megvédi a bőrt a napsugárzástól, de az UV sugarak blokkolásával a melanin csökkenti a bőr D-vitamin termelését is” – jegyezte meg Dr. Melough. „Emiatt nem lepődtünk meg azon, hogy tanulmányunkban a sötét bőrű terhes nők körében magas volt a D-vitaminhiány mértéke. Annak ellenére, hogy sok terhes nő várandós multivitamint szed, ez nem minden esetben javítja a meglévő D-vitaminhiányt. Remélem, hogy a munkánk felhívja a figyelmet erre a problémára, és megmutatja a prenatális D-vitamin szint hosszú távú következményeit a gyermekre és neurokognitív fejlődésére, és kiemeli, hogy vannak olyan csoportok, amelyekre fokozottabban kell figyelnünk. A D-vitamin hiány meglehetősen elterjedt.” – tette hozzá.

Diétával (lehetséges ugyan) nehéz megfelelő D-vitamin szintet elérni és nem mindenki tudja pótolni ezt a hiányt napozással sem, ezért jó megoldás az, ha kiegészítést szed (megelőzési céllal).

Idehaza döntő többségben nmol/L a D-vitamin (25-OH) mértékegysége. Várandós multivitaminok ide vagy oda, a várandósság során érdemes tehát ezt a szintet is ellenőriztetni.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/az-anyak-d-vitaminszintje-es-a-magasabb-gyermeki-iq/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/3809522769098459

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

 • GAL_K2+D3_cseppek_nutribalance_1
  GAL K2+D3
  3.290 Ft
 • GAL K2+D3 Forte
  GAL K2+D3 Forte
  5.290 Ft
 • GAL D3 vitamin
  GAL D3 vitamin
  3.190 Ft
Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások
Kiút az emésztőrendszeri panaszokból!

Tisztázatlan eredetű emésztési vagy emésztéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdesz? Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!

ELŐADÁS Bartha Ákossal 10.17-én - online is!

NutriBalance kedvezmény:

-1000 Ft OFF!