15%-os csomagakciók, valamint 28.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

D-vitamin és vércukor kapcsolata

Közzétéve: 2021.12.12. 1:30

A magasabb D-vitaminszint (napfény hatására) vagy annak pótlása alacsonyabb vércukor-szinttel társítható.

Az Észak-amerikai Menopauza Társaság folyóiratában 2019. januárjában megjelent cikkben arról számoltak be a kutatók, hogy kapcsolatot találtak a magasabb szérum D-vitaminszint és az alacsonyabb vércukor-szint között nők esetében. A tartósan magasabb vércukor-szint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatát jelenti. „A D-vitamin fontos szerepet játszik a csontanyagcserében” – jegyezte meg Tânia Valladares, a cikk egyik szerzője. „Azonban most már bizonyíték van arra is, hogy a D-vitamin (25-OH-D) magasabb szérumszintje az inzulinrezisztencia (IR) és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával jár, mert jobb glikémiás kontrollt biztosít azáltal, hogy elősegíti a nagyobb inzulinérzékenységet és javítja a hasnyálmirigy béta sejtjeinek működését.”

A vizsgálatba 680 nő vett részt, akik életkora 35 és 74 év között volt. Éhgyomorra vettek tőlük vért és elemezték a vércukor és a 25-hidroxi-D-vitamin szintjét. Alacsony D-vitaminszintet, azaz kevesebb mint 30 ng/ml-t ( 😊 idehaza általaban = 75 nmol/l) a résztvevők 65,4% -nál észleltek.
Ha a D-vitamin szintje kevesebb, mint 30 ng/ml ( 😊 = 75 nmol/l), akkor 29% -kal nagyobb a kockázata annak, hogy a vércukorszint 5,6 nmol/l vagy ennél magasabb, összehasonlítva a 30ng/ml D-vitaminszinttel. Bár a résztvevők mindössze 3,5%-a használt D-vitamin kiegészítést, azonban erre a csoportra kevésbé volt jellemző a magas vércukor-szint, mint azoknál, akik nem használtak D-vitamin kiegészítőket.

„Bár ok-okozati összefüggés még nem bizonyított, az alacsony D-vitaminszint jelentős szerepet játszhat az IR-ben és a 2-es típusú cukorbetegségben” – kommentálta Dr. JoAnn Pinkerton, az Észak-amerikai Menopauza Társaság ügyvezető igazgatója. „A megfelelő D-vitaminszint javíthatja a vércukor-szint szabályozást, de a jobb megértés végett még szükség van további vizsgálatokra.”

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/26997-2/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/3901832316534170

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

 • GAL_K2+D3_cseppek_nutribalance_1
  GAL K2+D3
  3.290 Ft
 • GAL K2+D3 Forte
  GAL K2+D3 Forte
  5.290 Ft
 • GAL D3 vitamin
  GAL D3 vitamin
  3.190 Ft
Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások
Kiút az emésztőrendszeri panaszokból!

Tisztázatlan eredetű emésztési vagy emésztéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdesz? Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!

ELŐADÁS Bartha Ákossal 10.17-én - online is!

NutriBalance kedvezmény:

-1000 Ft OFF!