Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

D-vitamin és vércukor kapcsolata

Közzétéve: 2021.12.12. 1:30

A magasabb D-vitaminszint (napfény hatására) vagy annak pótlása alacsonyabb vércukor-szinttel társítható.

Az Észak-amerikai Menopauza Társaság folyóiratában 2019. januárjában megjelent cikkben arról számoltak be a kutatók, hogy kapcsolatot találtak a magasabb szérum D-vitaminszint és az alacsonyabb vércukor-szint között nők esetében. A tartósan magasabb vércukor-szint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatát jelenti. „A D-vitamin fontos szerepet játszik a csontanyagcserében” – jegyezte meg Tânia Valladares, a cikk egyik szerzője. „Azonban most már bizonyíték van arra is, hogy a D-vitamin (25-OH-D) magasabb szérumszintje az inzulinrezisztencia (IR) és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával jár, mert jobb glikémiás kontrollt biztosít azáltal, hogy elősegíti a nagyobb inzulinérzékenységet és javítja a hasnyálmirigy béta sejtjeinek működését.”

A vizsgálatba 680 nő vett részt, akik életkora 35 és 74 év között volt. Éhgyomorra vettek tőlük vért és elemezték a vércukor és a 25-hidroxi-D-vitamin szintjét. Alacsony D-vitaminszintet, azaz kevesebb mint 30 ng/ml-t ( 😊 idehaza általaban = 75 nmol/l) a résztvevők 65,4% -nál észleltek.
Ha a D-vitamin szintje kevesebb, mint 30 ng/ml ( 😊 = 75 nmol/l), akkor 29% -kal nagyobb a kockázata annak, hogy a vércukorszint 5,6 nmol/l vagy ennél magasabb, összehasonlítva a 30ng/ml D-vitaminszinttel. Bár a résztvevők mindössze 3,5%-a használt D-vitamin kiegészítést, azonban erre a csoportra kevésbé volt jellemző a magas vércukor-szint, mint azoknál, akik nem használtak D-vitamin kiegészítőket.

„Bár ok-okozati összefüggés még nem bizonyított, az alacsony D-vitaminszint jelentős szerepet játszhat az IR-ben és a 2-es típusú cukorbetegségben” – kommentálta Dr. JoAnn Pinkerton, az Észak-amerikai Menopauza Társaság ügyvezető igazgatója. „A megfelelő D-vitaminszint javíthatja a vércukor-szint szabályozást, de a jobb megértés végett még szükség van további vizsgálatokra.”

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/26997-2/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/3901832316534170

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások