Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

A D3-vitaminhiány elősegíti az inzulinrezisztenciát

Közzétéve: 2021.12.18. 5:47

Kimutatták, hogy az immunrendszer sejtjei (a makrofágok) és az inzulinrezisztencia között ördögi kör alakulhat ki, amely hozzájárul az érelmeszesedéshez (atherosclerosis) és az endoplazmatikus retikulum stresszhez.

Az endoplazmatikus retikulum a sejtekben található szerv, amely szintetizálja a fehérjéket, zsírokat és más makromolekulákat. A létfontosságú sejtkomponensek szintézisének akadályozása által az endoplazmatikus retikulum stressz megzavarja a sejtek működését, növeli a makrofágok inzulinrezisztenciáját és növeli az érelmeszesedést kialakító sejtek képződését.

A D3-vitaminhiány fokozza az endoplazmatikus retikulum stresszt a makrofágokban és növeli a vérnyomást. Az alacsony D-vitaminszintű személyeknél nagyobb az inzulinrezisztencia és a metabolikus szindróma kockázata.

A D-vitamin-kiegészítők vizsgálatának áttekintése nem mutatta ki a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését, ám fontos megjegyezni, hogy a legnagyobb vizsgálatban alkalmazott dózis igen alacsony volt (400 NE). Napi 2000 NE D-vitamin mennyiség mellett már csökkentek a cukorbetegség kockázatának kitett betegek tüneteit. A tanulmányok áttekintése kimutatta azt is, hogy közvetlen kapcsolatot van a D-vitamin szint és a II. típusú cukorbetegség kockázata között.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/a-d3-vitaminhiany-elosegiti-az-inzulinrezisztenciat/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2615240178526730

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások