15%-os csomagakciók, valamint 28.000 Ft felett ingyenes kiszállítás!

Az alacsony D-vitaminszint és a Hashimoto-thyreoiditis pajzsmirigy alulműködés kapcsolatának vizsgálata

Közzétéve: 2021.12.19. 6:13

Célkitűzés: Az alacsony D-vitamin szint és az autoimmun pajzsmirigy-betegségek (AITD) közötti összefüggés, amely magában foglalja a Hashimoto pajzsmirigy-gyulladást (HT) és a Graves-betegséget (GD), ellentmondásos. A lent szemlézett kutatás célja a D-vitamin szint elégtelensége és az AITD, a HT és a GD közötti összefüggések vizsgálata volt.

Módszer: A betegek a kórházat pajzsmirigy-kivizsgálás vagy a nyomon követés céljából keresték fel. Összesen 776 beteget vizsgáltak meg, akiknél a szérumból 25-hidroxivitamin-D [25 (OH) D], pajzsmirigyfunkció és pajzsmirigy-ellenes antitesteket mértek. A D-vitamin elégtelensége áll fent, ha szérum 25 (OH) D szintje 75 nmol/l alatt van.

Eredmények: A D-vitamin-elégtelenség előfordulása szignifikánsan magasabb volt az AITD-ben szenvedő 369 betegnél (46,1%), mint az AITD-ben nem szenvedő 407 beteg esetében (37,1%), és magasabb volt a 221 HT-ben szenvedő betegnél is (48,9%), mint a GD (41,9%) vagy nem AITD esetén (37,1%). A Hashimoto pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegeknél szignifikánsan magasabb volt a D-vitamin-hiány előfordulása és a mért D-vitamin szintek átlaga is alacsonyabb volt, mint normál pajzsmirigy-funkciókkal vagy szubklinikai alulműködéssel rendelkezők esetében vagy azoknál, ahol nem volt AITD. A szérumból mért 25 (OH) D szintek szignifikánsan negatívan korreláltak a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) szintjével az életkor, a nem, a testtömegindex és a mintavételi időszak figyelembevétele után történő korrekció esetén.

Következtetés: Az alacsony D-vitamin szint egyértelműen összekapcsolódik az autoimmun pajzsmirigy-betegségekkel, azon belül is különösen a Hashimoto thyreoiditis pajzsmirigy alulműködéssel(!). Az alacsony D-vitamin-szintek függetlenek voltak a magas szérum TSH-szintektől.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/az-alacsony-d-vitamin-szint-es-a-hashimoto-thyreoiditis-pajzsmirigy-alulmukodes-kapcsolatanak-vizsgalata/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/2474436775940405

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

 • GAL_K2+D3_cseppek_nutribalance_1
  GAL K2+D3
  3.290 Ft
 • GAL K2+D3 Forte
  GAL K2+D3 Forte
  5.290 Ft
 • GAL D3 vitamin
  GAL D3 vitamin
  3.190 Ft
Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások
Kiút az emésztőrendszeri panaszokból!

Tisztázatlan eredetű emésztési vagy emésztéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdesz? Segítünk felfedni és megmagyarázni, hogy mi zajlik a szervezetedben, hogy megtaláld az emésztésed egyensúlyát!

ELŐADÁS Bartha Ákossal 10.17-én - online is!

NutriBalance kedvezmény:

-1000 Ft OFF!