Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Eper (2. rész)

Közzétéve: 2022.06.16. 8:31

Az eper egészségügyi hatásai (a teljesség igénye nélkül)

A szív egészsége:
Egyes tanulmányok összefüggést találtak a bogyós gyümölcsök – azaz a bogyósokban található antocianinok – és a szív- és érrendszer egészségének javulása között. Több ezer emberre kiterjedt tanulmányok a bogyós gyümölcsök fogyasztását a szívvel összefüggő halálozások alacsonyabb kockázatával kapcsolják össze. Egy középkorú embereken végzett tanulmány szerint, akiknél a szívbetegség kockázati tényezői jól ismertek, a bogyós gyümölcsök javíthatják a HDL (jó) koleszterinszintet, a vérnyomást és a vérlemezkék működését.

Az eper a fentieken kívül:

  • csökkenti az oxidatív stresszt
  • gyulladáscsökkentő hatású
  • javítja az érrendszer működését
  • javítja a vér lipid profilját
  • csökkenti az LDL (rossz) koleszterin káros oxidációját (oxidált LDL-ek csökkentése)

A fagyasztva szárított (liofilizált – például drogériákban is vásárolható) eper-kiegészítők 2-es típusú cukorbetegségre vagy metabolikus szindrómára gyakorolt hatását nagy figyelemmel tanulmányozták – főként túlsúlyos vagy elhízott egyéneken. 4-12 hetes kiegészítés után a résztvevők jelentős csökkenést tapasztaltak számos fő kockázati tényezőben, beleértve az LDL (rossz) koleszterint, a gyulladásos markereket és az oxidált LDL-részecskéket.

Vércukorszint csökkentés:
Úgy tűnik, hogy az eper lelassítja az egyszerű cukrok emésztését, és csökkenti a glükóz- és az inzulinszint megugrását a szénhidrátban gazdag étkezést követően; összehasonlítva a szénhidrátban gazdag étkezéssel, eperfogyasztás nélkül. Ebből adódóan az eper különösen hasznos lehet a metabolikus szindróma (pl. inzulinrezisztencia) és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

Rák megelőzés:
Számos tanulmány azt mutatja, hogy a bogyós gyümölcsök segíthetnek megelőzni számos ráktípust az oxidatív stressz és a gyulladás elleni küzdelem révén.

Esetleges kockázatok:
Az eper általában jól tolerálható, azonban gyakran allergizál – különösen kisgyermekeknél. Az eper olyan fehérjét tartalmaz, amely tüneteket okozhat azoknál az embereknél, akik érzékenyek a nyírfa pollenjére vagy az almára – ez egy pollen-ételallergia keresztreakció.
A gyakoribb tünetek közé tartozik a viszketés vagy bizsergés a szájban, csalánkiütés, fejfájás és az ajkak, az arc, a nyelv vagy a torok duzzanata, valamint súlyos esetekben a légzési problémák is.
A színtelen, fehér epret általában jól tolerálják azok az emberek is, akik egyébként allergiásak lennének rá.
Ezenkívül az eper kis mennyiségben goitrogéneket tartalmaz, amelyek megzavarhatják a pajzsmirigy működését pajzsmirigy-problémákkal küzdő jódhiányos embereknél.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/eper-2-resz/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/pfbid0Tej2euahGMkrEGEn6D7ubyt6YVWwocvKXJemrVCGYvaGSdfoS5k63nDokSnZQYaxl

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások