Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

A szelénhiánnyal kapcsolatos kockázatok

Közzétéve: 2022.11.06. 1:13

A szelénhiánnyal kapcsolatos kockázatok

Egyik legfontosabb témánk, a hazai általános szelénhiány és ennek néhány egészségügyi következménye:

A szelénhiány veszélyt jelent a szívelégtelenségben szenvedő betegek számára. (F) A European Journal of Heart Failure című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegek szelénhiánya alacsonyabb terhelési toleranciával és 50%-kal magasabb halálozási rátával jár együtt. Az alacsony szelénszint az emberi szívizomsejtek sejtkultúráiban a mitokondriális funkció károsodásával is összefüggésbe hozható.

A szelénhiány veszélyesen alacsony vércukorszinttel járhat. (F)
Egy egészséges felnőtteken végzett tanulmány kimutatta, hogy a vér szelénkoncentrációja erősen összefügg a glükózszinttel azoknál az embereknél, akiknél szelénhiány volt.
Hipoglikémiát a szelénhiányos egyének 19,2%-ánál figyeltek meg , ám a megfelelő szelénszinttel rendelkezők mindössze 1,4%-ánál. Ez arra utal, hogy a megfelelő szelénfogyasztása fontos az egészséges glükózszint fenntartásához.

A szelénhiány gyulladást okoz az agyban. (F)
Egy egészséges sertésekkel végzett vizsgálatban a szelénhiányos étrend aktivált egy olyan útvonalat, amely gyulladást váltott ki, ami kóros elváltozásokhoz vezetett az agyban.

A szelén legjobb és legbiztonságosabb forrása állati eredetű termékek fogyasztása, idehaza például rendszeresen tengeri halak fogyasztása. Magyarországon emellett régóta minden tojásnak “szelénnel dúsítottnak” kellene lennie közegészségügy szempontokat, valamint a hazai étkezési szokásokat figyelembe véve.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/a-szelenhiannyal-kapcsolatos-kockazatok/

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások