Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

A sütőtök egészségre gyakorolt hatásai (2. rész)

Közzétéve: 2022.12.01. 10:24

A sütőtök (pézsmatök) egészségre gyakorolt hatásai
a teljesség igénye nélkül

Szívbetegségek:
A zöldségek fogyasztása régóta összefüggést mutat a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával. A sárga és narancssárga zöldségek (és gyümölcsök) – köztük a tökfélék is – azonban különösen hatékonynak bizonyultak a szívbetegségek elleni védekezésben. Ezekben az élénk színű zöldségekben található antioxidánsok erőteljes hatással vannak a szív egészségére.

Egy 2445 ember bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy a szívbetegség kockázata 23%-kal csökken a mindennapos sárga-narancssárga zöldségfogyasztás esetén. Feltételezett, hogy ezekben a zöldségekben található karotinoidok védik a szív egészségét azáltal, hogy csökkentik a vérnyomást, a gyulladást, és szabályozzák a szívbetegséggel kapcsolatos specifikus gének expresszióját.

Szellemi problémák:
Bizonyos táplálkozási szokások, mint például az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása, védhetnek a szellemi leépülés ellen.

Egy 13 éves, 2983 ember bevonásával készült tanulmány a karotinoidokban gazdag étrendet a jobb memóriával, élesebb látással és a folyékonyabb beszéddel társította az öregedés során. Ráadásul az E-vitamin fokozott étrendi bevitele védő hatást fejthet ki az Alzheimer-kór ellen is.

Egy 140, idősebb felnőtt bevonásával végzett 8 éves vizsgálat azt találta, hogy azoknál, akiknek a vérében a legmagasabb volt az E-vitamin szintje, alacsonyabb volt az Alzheimer-kór kockázata, mint azoknál, akiknél a legalacsonyabb volt.

Testsúly csökkentése:
Egy csésze (205 gramm) sütőtök/pézsmatök mindössze 83 kalóriát és 7 gramm rostot tartalmaz, így kiváló választás a fogyási célokhoz. Vízben oldhatatlan és oldódó rostokat is egyaránt tartalmaz. Az oldódó rostokat kifejezetten összefüggésbe hozták a test zsírtartalmának csökkenésével és azt is kimutatták róluk, hogy étvágycsökkentő hatásuk van, ami fontos lehet a kalóriabevitel szabályozásában. Számos tanulmány kimutatta, hogy a magasabb élelmi rostbevitel elősegíti a fogyást és csökkenti a testzsír mennyiségét.

Egy 4667 gyermek és tinédzser bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy az elhízás kockázata 21%-kal csökkent a legtöbb rostot fogyasztók körében, összehasonlításban azokkal, akik a legkevesebb rostot vitték be.

Ezenkívül egy 252 nő bevonásával végzett kutatás kimutatta, hogy a napi rostbevitel minden további egy grammos növelésével a súly 0,25 kg-val csökkent.

Egy 18 hónapig tartó, nők körében végzett tanulmány megállapította, hogy a legtöbb rostot fogyasztók többet fogytak, mint azok, akik a legkevesebbet fogyasztották – ez azt mutatja, hogy a rostok fontosak a hosszú távú fogyás szempontjából is.

A pézsmatök étkezéshez adása kiváló módja annak, hogy csökkentse az éhséget és növelje a rostbevitel mennyiségét.

Zárszó

A sütőtök/pézsmatök gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Ez az alacsony kalóriatartalmú, rostokban gazdag téli tökfajta segíthet a fogyásban, és megóvhat az olyan betegségektől, mint a szívbetegségek és a szellemi hanyatlás. Ráadásul sokoldalúan és könnyen felhasználható édes és sós ételekhez. A sütőtök beépítése a kiegyensúlyozott étrendbe egyszerű és ízletes módja az egészség megőrzésének.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/a-sutotok-egeszsegre-gyakorolt-hatasai-2-resz/

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások