Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Az inozitol pozitív hatásai a szervezetre

Közzétéve: 2023.03.22. 8:21

Az inozitol, mint étrend-kiegészítő pozitív hatásai a szervezetre, ezen belül a női termékenységre (a teljesség igénye nélkül)

Az inozitol, másnéven B8-vitamin természetesen előfordul olyan élelmiszerekben, mint a gyümölcsök, gabonák és diófélék. A szervezetünk is képes az elfogyasztott szénhidrátokból inozitolt előállítani.

Egyes kutatások szerint az inoztiol, mint étrend-kiegészítő számos egészségügyi előnnyel bír, az alábbiakban ezen előnyöket szeretnénk röviden bemutatni (a teljesség igénye nélkül):

1. Segítheti a vércukorszint szabályozását az inzulinérzékenység fokozása által

Az inzulin egy hormon, amely kiemelkedően fontos a vércukorszint szabályozásában a szervezetünkben. Az inzulinrezisztenciát tartják a metabolikus szindróma egyik kiváltó okának. Az inozitol javítja a szervezet inzulinérzékenységét, ezáltal csökkenti az inzulinrezisztenciát.

2. Megelőzheti a terhességi cukorbetegséget

Egyes nők magas vércukorszintet tapasztalnak a terhesség alatt, ezt az állapotot terhességi cukorbetegségnek (GDM) nevezik. Csupán korlátozott számú tanulmány áll rendelkezésre a terhesség alatt történő inozitol pótlásról, azonban egyes tanulmányok azt találták, hogy 4 gramm mio-inozitol és 400 mikrogramm folsav/folát kombinációja hasznos lehet a terhességi cukorbetegség megelőzésében napi bevitel esetén.

3. Javíthatja a PCOS-el élő nők termékenységét

A policisztás ovárium szindróma esetén a nők szervezete abnormális mértékben termel bizonyos hormonokat, ami rendszertelen menstruációhoz és meddőséghez vezethet. Gyakran jár együtt túlsúllyal, magas vércukor-, triglicerid- és koleszterinszinttel. Az inzulinrezisztencia a PCOS-ben szenvedő nők csökkent termékenységének egyik oka lehet. Mivel az inozitol javíthatja az inzulinérzékenységet, ezért potenciális kezelésként tanulmányozták. A megfigyelések kimutatták, hogy az inozitol jótékony hatással lehet a petefészkek működésére, ezáltal a PCOS-ben szenvedő nők termékenységére. Az inozitol, mint étrend-kiegészítő javíthatja a PCOS tüneteit, különösen folsavval/foláttal kombinálva. Egyes klinikai vizsgálatok rámutattak arra, hogy az inozitol és a folsav/folát napi szintű pótlása csökkentheti a trigliceridek szintjét a vérben, növeli az inzulinérzékenységet és bizonyos mértékben csökkenthetik a vérnyomást a PCOS-ben szenvedőkben. Ezeken felül az előzetes kutatások azt is mutatták, hogy az inozitol és a folsav/folát kombinációja elősegítheti az ovulációt is ezekben az esetekben. Egy vizsgálatban napi 4 gramm inozitol és 400 mikrogramm folsav/folát 3 hónapon történő pótlása ovulációt váltott ki a kezelt nők 62%-ánál. Ezekben az esetekben jellemzően napi 2–4 grammos adagokat alkalmaztak, és a jótékony hatást normál testsúlyú, túlsúlyos és elhízott nők esetében is tapasztalták. Összességében a kutatás azt találta, hogy az inozitol-kiegészítők javíthatják a menstruációs ciklus rendszerességét, az ovulációt és a terhességi arányt PCOS-ben szenvedő nőknél.

PCOS esetén egyes kutatások szerint, a D-chiro inozitol rendkívül hatékonynak bizonyult az inzulinhatást és az ovuláció serkentését illetően.
4. Segíthet a metabolikus szindróma kockázati tényezőinek szabályozásában

Klinikai vizsgálatok szerint az inozitol hasznos lehet a metabolikus szindrómában szenvedők számára. A metabolikus szindróma olyan állapot, amely növeli a krónikus betegségek, köztük a kardiovaszkuláris betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

A metabolikus szindróma jellemzően az alábbi állapotok együttes fennállása:

  • megnövekedett hasi zsír
  • magas trigliceridszint a vérben
  • alacsony HDL, azaz „jó” koleszterinszint
  • magas vérnyomás
  • magas vércukorszint

Egy évig tartó klinikai kutatásban, amelyben 80 metabolikus szindrómában érintett hölgy vett részt, azt találták, hogy napi 2×2 gramm inoztiol pótlása 34%-kal csökkentette a triglicerid szinteket és 22%-kal az összkoleszterin szinteket, továbbá pozitív hatással volt a vércukorszintre és a vérnyomásra is.

Csodálatos módon, a kutatás végére a résztvevők 20%-a már nem felelt meg a metabolikus szindróma feltételeinek.
5. A szerotoninra gyakorolt hatásán keresztül csökkentheti a szorongást

Az inozitol befolyásolja azokat a folyamatokat, amelyeken keresztül neurotranszmitterek (ingerültátvivőanyagok) keletkeznek, ezek a molekulák felelősek az információ továbbításáért az agyban. A szerotonin egy fontos neurotranszmitter, amelyre hat az inozitol, befolyásolja a viselkedésünket és a hangulatunkat is. Kutatók vizsgálták, hogy az inozitol, mint étrend-kiegészítő milyen tüneteket tud befolyásolni a testünkben, azok közül az állapotok közül, amelyek befolyásolják a szerotonin szintet és az agyműködést.

A következő a szorongásos állapotokat vizsgálták az említett kutatásban: a pánikbetegséget, obsszeszív-kompulzív zavart, más néven kényszerbetegséget (OCD) és a poszttraumás stressz szindrómát (PTSD). Számos tanulmány igazolta, hogy az inozitol képes csökkenteni a pánikrohamok számát a pánikbetegségben szenvedők esetében. Egy 20 pánikbetegségben szenvedő egyén részvételével végzett vizsgálat azt találta, hogy napi 18 gramm inozitol 4-gyel csökkentette a heti pánikrohamok számát – ez több, mint a szorongásos gyógyszert szedő egyéneknél tapasztalt heti 2,4-es csökkenés. Egy másik, OCD-ben szenvedő betegeken végzett tanulmány azt találta, hogy a napi 18 gramm inozitol jobban javítja a tüneteket, mint a placebo. Az inozitot és a PTSD-t vizsgáló kis mennyiségű kutatás azonban nem mutatott semmilyen előnyt. Tehát, az inozitol hatással lehet az agy neurotranszmittereire, beleértve a szerotonint is. A nagy dózisok előnyösek lehetnek a szorongásos zavarok bizonyos formáinak, például a pánikbetegségek kezelésében, azonban vegyes eredményekről számoltak be, és még további kutatásokra van szükség.

Az inozitol biológiai legaktívabb formája a D-chiro-inozitol.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/az-inozitol-pozitiv-hatasai-a-szervezetre/

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások