Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Berberine – egy értékes étrend-kiegészítő számos előnnyel

Közzétéve: 2023.04.28. 12:03

Berberine

egy értékes étrend-kiegészítő számos előnnyel

A berberinről – többek között – kimutatták, hogy csökkenti a vércukorszintet, így hozzájárulhat a fogyáshoz és javíthatja a szív egészségét – hogy csak néhányat említsünk. Egyike azon kevés étrend-kiegészítőknek, amelyek ugyanolyan hatásosnak bizonyultak/bizonyulnak, mint egyes gyógyszerek.

Mi az a Berberin (latin neve például Berberis aristata)?

A berberin egy bioaktív vegyület, amely számos különböző növényből kinyerhető, beleértve a Berberis nevű cserjecsoportot. Régóta alkalmazzák a hagyományos kínai orvoslásban, ahol különféle betegségek kezelésére használták. Mára a modern tudomány megerősítette, hogy a használata lenyűgöző hatásokkal jár számos egészségügyi probléma esetén.

Hogyan működik?

A berberint mára több száz különböző tanulmányban tesztelték. A fő hatása az, hogy aktiválja a sejtekben az AMP-aktivált protein-kináz (AMPK) nevű enzimet. Ebből kifolyólag ezt az enzimet egyes tudósok „metabolikus főkapcsolónak” is nevezik. Különböző szervek sejtjeiben található, beleértve az agyat, az izmokat, a vesét, a szívet és a májat. Ez az enzim fontos szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában.

Vércukorszint csökkentő hatás:

Számos tanulmány kimutatta, hogy a berberin jelentősen csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyének vércukorszintjét. Valójában a hatékonysága hasonló a népszerű cukorbetegség elleni gyógyszerrel, a metforminnal.

Több különböző mechanizmuson keresztül működik:

  • Csökkenti az inzulinrezisztenciát, ezáltal hatékonyabbá teszi a vércukorszint-csökkentő inzulin hormon hatását.
  • Fokozza a glikolízist, segítve a szervezetet a sejteken belüli cukrok lebontásában.
  • Csökkenti a cukortermelést a májban.
  • Lassítja a szénhidrátok lebontását a bélben.
  • Növeli a jótékony baktériumok számát a bélben.

Egy 116 cukorbeteg bevonásával készült vizsgálatban napi 1 gramm berberin 20%-kal csökkentette az éhomi vércukorszintet 7,0-ról 5,6 mmol/l-re, vagyis a cukorbeteg tartományból a normál szintre. Ezenkívül 12%-kal csökkentette a hemoglobin A1c szintjét és javította a vér lipidszintjét, például a koleszterint és a triglicerideket.

Egy 14 tanulmányból álló nagy áttekintés szerint a berberin ugyanolyan hatékony, mint a cukorbetegség elleni orális gyógyszerek, köztük a metformin, a glipizid és a roziglitazon. Az életmód megváltoztatásával kombinálva nagyon jól működik, és egyéb vércukorszint-csökkentő gyógyszerekkel együtt adva összeadódó hatásai is vannak!

Testsúlycsökkentő hatás:

A berberin a testsúlycsökkentéshez használt kiegészítőként is hatékony lehet. Eddig két tanulmány vizsgálta a testsúlyra gyakorolt hatásokat.
Egy 12 hetes, elhízott egyéneken végzett vizsgálatban napi háromszor 500 mg-os adag átlagosan körülbelül 5 kiló súlycsökkenést okozott. A résztvevők testzsírja 3,6%-ot csökkent.
Egy másik vizsgálatot 37 metabolikus szindrómában szenvedő férfival és nő bevonásával végeztek. Ez a vizsgálat 3 hónapig tartott, és a résztvevők 300 mg-ot vettek be naponta háromszor. A résztvevők testtömeg-indexe (BMI) 31,5-ről 27,4-re, vagy elhízottról túlsúlyosra csökkent, mindössze 3 hónap alatt. Emellett leadták a hasi zsírt, és számos egészségügyi mutatóik is javultak.
A kutatók úgy vélik, hogy a fogyást a zsírszabályozó hormonok, például az inzulin, az adiponektin és a leptin javult működése okozta. Úgy tűnik, hogy a berberin molekuláris szinten is gátolja a zsírsejtek növekedését. Súlycsökkentő hatásairól azonban további kutatásokra van szükség.
Tanulmányok kimutatták, hogy a berberin csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet, miközben növeli a HDL (a „jó”) koleszterinszintet. Hosszútávon így akár csökkentheti a szívbetegség kockázatát.

Egyéb egészségügyi előnyei

A berberinnek számos egyéb egészségügyi előnye is lehet: segíthet a depresszió ellen, csökkentheti a rákos sejtburjánzást, antioxidáns és gyulladáscsökkentő, véd a fertőzések ellen, véd a zsírmáj ellen, mérsékli a szívelégtelenség kockázatát. Ezen előnyök közül a legtöbb további kutatást igényel, mielőtt határozott ajánlásokat lehetne tenni, de a jelenlegi eredmények nagyon ígéretesek.

Dozírozás

A tanulmányok többsége napi 500 és 1500 mg közötti adagokat javasolt. A leggyakoribb alkalmazása napi 3-szor 500 mg, étkezés előtt (összesen 1500 mg naponta). A berberin felezési ideje több óra, ezért az adagot naponta többszöri bevételre kell elosztani a stabil vérszint eléréséhez. Bármilyen egészségügyi probléma, vagy gyógyszerszedés esetén javasolt egy orvossal való konzultáció a szedés megkezdése előtt. Ez különösen fontos vércukorszint-csökkentő gyógyszerek szedése esetén!

Összességében a berberin mára a kiemelkedően biztonságos és hatékony hatóanyagok közé tartozik. A fő mellékhatások az emésztéssel kapcsolatosak, néhányan görcsökről, hasmenésről, puffadásról, székrekedésről és gyomorfájdalomról számoltak be a szedés következtében, ezek a panaszok azonban a megfelelő készítmények segítségével elkerülhetőek.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/berberine-powerful-supplement

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások