Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Policisztás ovárium szindróma esetén javasolt étrendi és életmódbeli változtatások

Közzétéve: 2023.05.04. 2:30

Policisztás ovárium szindróma esetén javasolt étrendi és életmódbeli változtatások – A policisztás ovárium szindróma (PCOS) tipikus tünetei a rendszertelen vagy teljesen kimaradó ciklus (amenorrhea), továbbá az androgénhormonok túlzott termelése okozta petefészek-ciszták kialakulása.

A legfőbb tünetek közé sorolható az erősen gyulladt akne, fokozott szőrnövekedés (hirsutizmus) és a férfias típusú kopaszodás. Egy 2019-es kutatás szerint a PCOS-el élő nők 33-83 %-a túlsúlyos vagy elhízott.

Amennyiben a PCOS tünetei hosszútávon kezeletlenül maradnak, az érintett hölgyek olyan egészségügyi kihívásoknak vannak kitéve, mint a meddőség, a kardiovaszkuláris megbetegedések, daganatok kialakulása, 2-es típusú cukorbetegség vagy a magas vérnyomás.

A jó hír azonban az, hogy a legtöbb esetben a tünetek és a kockázatok étrendi és életmódbeli változtatásokkal csökkenthetők, ugyanis a legtöbb PCOS-ben érintett hölgy magasabb inzulin értékekkel is rendelkezik (illetve konkrétan inzulinrezisztenciával). Alapvetően a PCO-hoz, akkor társul az S és lesz szindróma (PCOS), amennyiben az inzulinrezisztenciát és/vagy az emelkedett tesztoszteronszintet is diagnosztizálják a petefészkekben található ciszták mellé. Az inzulinrezisztencia az esetek többségében összefüggésbe hozható a magasabb testtömeg indexszel. PCOS esetén ezért jelent nehézséget a súlyvesztés, mivel fennáll az inzulinrezisztencia, ennek eredménye a megemelkedett inzulinszint, amely egy raktározó hormon.
Az emelkedett inzulin- és tesztoszteronszint pedig stimulálja a petefészkek külső falát.

Egy finomított, acelluláris szénhidrátokban, omega-6 zsírokban és hozzáadott cukrokban gazdag étrend hozzájárul az inzulinrezisztencia kialakulásához, ezáltal megnehezítve a testsúlycsökkenést. Ezt az állapotot nevezzük „B-típusú éhezésnek”, ugyanis az adott személy bár bővelkedik kalóriákban, azonban hiányt szenved a létfontosságú mikrotápanyagokból – pl. D-vitamin, szelén, magnézium, B-vitaminok, vas stb. – így a sejtek éheznek.

A fenti állapotot súlyosbíthatja a mozgásszegény életmód és a gyakori alvásproblémák is, így az étrend mellett szükséges további életmódbeli változtatásokat is alkalmazni a tünetek és a kockázatok mérséklésére.

Továbbá fontos felhívnunk a figyelmet az AGE-k, azaz előrehaladott glikációs végtermékek szerepére, ezek cukrok és fehérjék reakciója során képződnek. Az AGE-k fő forrásai azok az élelmiszerek, amelyek száraz hőkezelésen mennek keresztül annak érdekében, hogy javítsák az íz és az aroma tulajdonságaikat, mint például chipszek, kekszek, sütemények vagy reggeliző pelyhek, valamint egyes húsok és húskészítmények. A szervezetben kialakuló magas AGE szint a PCOS-ban szenvedő nők esetén gátolhatja az ovulációt, hozzájárulhat az inzulinrezisztencia és az elhízás kialakulásához.

A PCOS kialakulásában számos környezeti és genetikai faktor vesz részt. (Epigenetikai faktorokról bővebben itt is olvashatunk:

https://www.tenyek-tevhitek.hu/hullik_a_hajam_szorosodom_ragyas_lettem.htm

Az egyik környezeti faktor a magas AGE tartalmú étrend lehet. Tanulmányok kimutatták, hogy az alacsony AGE tartalmú étrend kedvező metabolikus és hormonális hatással jár és csökkenti az oxidatív stresszt PCOS-sel küzdő nők esetében. Javasoljuk tehát több hagyományosan nyersen ehető étel fogyasztását (friss saláták, bogyós gyümölcsök), a bő olajban, magas hőmérsékleten sütött, grillezett ételek fogyasztásának jelentős mérséklését; helyette válasszuk a főzést, párolást, esetleg szuvidálást és sütőben sütést.

Összefoglalva tehát PCOS esetén az étrend tartalmazzon – a teljesség igénye nélkül:

  • magas tápanyagsűrűségű, gyulladáscsökkentő ételeket (pl. omega-3 zsírok) és fűszereket (pl. kurkuma, gyömbér)
  • teljes értékű, biztonságos keményítőforrásokat (pl. hajdina, gyökérzöldségek)
  • megfelelő élelmi rostokat, antioxidánsokat és színanyagokat (pl. bogyós gyümölcsök és zöldfűszerek)
  • minőségi, kollagénekben gazdag állati fehérjéket (pl. csontlevesek és belsőségek)
  • lehetőség szerint minél több nyersen is fogyasztható, illetve főtt/párolt ételt és minél kevesebb magas hőmérsékleten sütött, túl grillezett ételt

PCOS esetén az optimális vércukorszint és a petefészek működésének támogatására javasoljuk a D-chiro-inositolt.
Inzulinrezisztencia (és PCO) esetén pedig extra myo-inositolt (pl. Freyagena Bioaktív-IR komplex) és berberint.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/policisztas-ovarium-szindroma-eseten-javasolt-etrendi-es-eletmodbeli-valtoztatasok/

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások