Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Az élelmi rostok, bélflóra és az anyagcsere-szabályozás kapcsolata

Közzétéve: 2023.06.28. 6:49

Az élelmi rostok, bélflóra (mikrobiom) és az anyagcsere-szabályozás kapcsolata – friss státusz a humán vizsgálatokban

Azaz van-e összefüggés az emésztésünk és az inzulinrezisztenciánk között?

Az elmúlt néhány évtizedben új ismeretek jelentek meg a bél-mikrobiom és a szervezet anyagcsere-szabályozásával való kölcsönhatásáról. Számos tényező befolyásolhatja a mikrobiom összetételét, beleértve (többek között, de messze nem kizárólag) az élelmi rostokat is. Az élelmi rostok az emésztőenzimek számára nem elérhetőek, így a bélmikrobák dolgozzák fel őket és metabolitok, például (rövid szénláncú) zsírsavak keletkeznek belőlük. A zsírsavak felszívódhatnak a keringésbe, és befolyásolhatják az anyagcsere szabályozását a szervezetünkben, vagy más mikrobák tápanyagai lehetnek.

Egyes tanulmányokban javult inzulinérzékenységről, jobb testsúlyszabályozásról és gyulladáscsökkentésről számoltak be. Ezen hatások a bélből származó rövid szénláncú zsírsavak növekedésével volt összefüggésbe hozható, amelyek mindegyike csökkentheti az anyagcsere-betegségek kialakulásának kockázatát. Azonban, hogy a rostdús étrend milyen mértékben befolyásolhatja az emberi bélmikrobiótát az anyagcsere-szabályozással kapcsolatban, jelenleg nem írták le még pontosan.

Összességében a jelenlegi áttekintés alapjául szolgáló dokumentumok azt sugallják, hogy az élelmi rostok megváltoztathatják a bél mikrobiotáját és megváltoztathatják az anyagcsere szabályozását – azaz például az ideálisabbnak tekintett bacteriodetes/firmicutes arány támogathatja konkrétan az inzulinrezisztencia megoldását.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/az-elelmi-rostok-a-belflora-es-az-anyagcsere-szabalyozas-kapcsolata/

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások