Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

A probiotikum-kiegészítés hatása a glikémiás kontrollra

Közzétéve: 2023.07.12. 11:33

A probiotikum-kiegészítés hatása a glikémiás kontrollra 2. típusú diabéteszben szenvedő (vagy átvitt értelemben akár inzulinrezisztenciával diagnosztizált) felnőttek körében (klinikai vizsgálatok áttekintése és metaanalízise).

Az áttekintés és metaanalízis célja az volt, hogy a randomizált klinikai vizsgálatok adatai alapján értékelje a probiotikum-kiegészítés hatékonyságát a 2-es típusú diabéteszben (T2DM) szenvedő betegek glikémiás kontrolljára. Ehhez összesen harminc klinikai vizsgálatot tekintettek át, amelyekben 1827 T2DM-beteg szerepelt. A placebocsoporttal összehasonlítva a probiotikum-kiegészítő csoportban szignifikánsan csökkentek a glikémiás kontroll paraméterei, beleértve az éhgyomri vércukor, az inzulin és a HbA1c szinteket, valamint a HOMA-IR értéket. További alcsoport-elemzések azt mutatták, hogy a hatás nagyobb volt a kaukázusiak és a magas kiindulási testtömegindex-szel rendelkezők (BMI ≥ 30,0 kg/m2), valamint a Bifidobacterium tartalmú probiotikum és az élelmiszer-típusú probiotikumok alcsoportjaiban.

A kutatók az eredmények alapján arra a következtetésre jutottak, hogy ez a vizsgálat alátámasztotta azt, hogy a probiotikum kiegészítők kedvező hatással vannak a T2DM betegek glikémiás kontrolljára, így ígéretes kiegészítő terápia lehet a T2DM-ben szenvedő (vagy adott esetben inzulinrezisztens) páciensek számára.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/a-probiotikum-kiegeszites-hatasa-a-glikemias-kontrollra/

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások