Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Gyors útmutató a vashoz

Közzétéve: 2023.07.17. 7:00

Gyors útmutató a vashoz (a teljesség igénye nélkül)

A vas létfontosságú az emberi élet szempontjából. Központi szerepet játszik a vörösvértestek (VVT) hemoglobin molekulájában, ami az oxigént szállítja a tüdőből a test szöveteihez, valamint a szén-dioxidot a szövetekből a tüdőbe. A vas az energiatermelés és az anyagcsere számos kulcsfontosságú enzimjében is szerepet játszik, beleértve a DNS-szintézist is.

Vashiány

A vashiány a leggyakoribb tápanyaghiány az Egyesült Államokban (és nem csak ott, azonban erről elérhető a legtöbb adat). A vashiány szempontjából leginkább veszélyeztetett csoportok a két év alatti csecsemők, a tizenéves lányok, a várandós nők és az idősek. Az e csoportokba tartozók 30-50%-ánál fordul elő vashiány a rendelkezésre álló tanulmányok szerint.

A vashiány oka lehet a megnövekedett vasszükséglet, a csökkent étrendi bevitel, a csökkent vasfelszívódás vagy vasfelhasználás (biológiai hasznosulás), a vérveszteség vagy ezen tényezők kombinációja. Megnövekedett vasszükséglet a csecsemő- és serdülőkori növekedési hullámok, valamint a terhesség és a szoptatás alatt jelentkezik. Jelenleg a terhes nők túlnyomó többsége rutinszerűen kap vaspótlást a terhessége során, mivel a terhesség alatt drámaian megnövekedett vasszükségletet nem mindig lehet vagy nem mindig sikerül pusztán a táplálkozással fedezni.

A vashiány a vérszegénység (vörösvértest-hiány) leggyakoribb oka. Azonban hangsúlyozni kell, hogy a vérszegénység a vashiány utolsó lépcsőfoka. Az alacsony vasszint elsőként az energiatermelésben és az anyagcserében részt vevő vasfüggő enzimeket érinti. A szérum-ferritin a legjobb laboratóriumi vizsgálat a szervezet vasraktárainak meghatározására (!).


A vas kiemelten fontos a menstruáló nők számára

A nők általában 40-80 ml vért veszítenek menstruációnként. Az erősebb menstruáció a legtöbb esetben egyértelműen rosszabb vasháztartással, negatív vasegyensúllyal jár. A negatív vasegyensúly azt jelenti, hogy több vért veszítünk, mint amennyi a táplálékból felszívódik/felhasználódik.

A menstruációs vérveszteség jól ismert, mint a vashiányos vérszegénység egyik fő oka termékeny nők esetében. Kevésbé ismert azonban, hogy a krónikus vashiány a menstruációs vérveszteség túlzott mértékét is okozhatja, ami menorrhagia néven ismert állapot. Számos kutatás alapján feltételezik, hogy a vashiány menorrhagiához vezet, ezek közül a legfontosabb megfigyelés az, hogy a vaspótlás gyakran a menstruációs vérveszteség drámai csökkenését eredményezi. Egy kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatban a vaspótlást kapók 75%-ánál jelentősen csökkent a menorrhagia, míg a placebocsoportban ez csak 32,5% volt.

A napi 100 mg elemi vas fogyasztását több kutató is megelőző terápiaként ajánlja, mivel úgy tűnik, hogy a krónikus vashiány elősegítheti a menorrhagiát, és a méhben lévő vastartalmú enzimek kimerülnek már azelőtt, hogy a vörösvértestek számában vagy a hemoglobinban változások figyelhetők meg.


A vas kritikus a terhesség alatt

A terhesség alatt a vasszükséglet drámaian megnő a magzat, a méhlepény és a köldökzsinór vasszükséglete, valamint az anya vörösvérsejt-tömegének növekedése miatt. A vizelettel, verejtékkel és széklettel történő vasveszteség is megnő. Következésképpen a vashiány okozta vérszegénység rendkívül gyakori a terhesség alatt. Ezen okok miatt a terhesség alatti ajánlott napi vasbevitel 60 mg. Mivel ez jellemzően nehezen érhető el modernkori táplálkozással, szükség lehet akár étrendkiegészítésre is.

A pótlólagos vasszükséglet a baba megszületésével nem szűnik meg. Jellemzően az anya körülbelül 150-300 mg vasat veszít a szülés során fellépő vérzés és vérveszteség miatt. Ezenkívül a szoptatás további vasraktárak kiürülését okozza. Ezen okok miatt fontos, hogy a nők a terhesség és a szoptatás ideje alatt továbbra is fogyasszanak rendszeresen vasban gazdag ételeket és/vagy szedjenek vas tartalmú étrendkiegészítőt (amennyiben a ferritin-szint nem normálizálódik az étrend segítségével).


Vas szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez

Már a csekély mértékű vashiány is jelentősen ronthatja az immunrendszer működését. A vashiány nagymértékben csökkenti az immunrendszer képességét a fertőzések leküzdésére. A vashiányos egyéneknél gyakori lehet a fertőzések megnövekedett aránya, a nyirokszövetek zsugorodása, a fehérvérsejtek megváltozott koncentrációja és a fehérvérsejtek hibás működése. A vashiány lehet a felelős tényező olyanok esetében is, akik károsodott immunfunkcióban, krónikus fertőzésekben és gyakori megfázásban szenvednek.

Az alacsony vasszint alacsony energiaszinthez vezet
Számos vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy már az enyhe vashiány is a fizikai munkaképesség és a produktivitás csökkenéséhez vezet. Az Egyesült Államokban végzett táplálkozási felmérések azt mutatták, hogy a vashiány jelentős mértékben rontja az egészséget és a munkaképességet, és ennek következtében gazdasági veszteséget okoz az egyénnek és az országnak. A vas fogyasztás gyors javulást mutatott a munkaképességben a vashiányos egyéneknél. A vashiány okozta fizikai teljesítménycsökkenés nem függ a vérszegénységtől, mivel az energiatermelésben és az anyagcserében részt vevő vasfüggő enzimek már jóval a vérszegénység kialakulása előtt károsodnak.


A vas elengedhetetlen a megfelelő agyi működéshez

Gyakorlatilag bármilyen tápanyaghiány károsíthatja az agyműködést, különösen a gyermekeknél. Mivel a vashiány a leggyakoribb tápanyaghiány az amerikai gyermekek körében, ez a tanulási zavarok legfontosabb táplálkozási oka. A vashiány jelentősen csökkent figyelemmel jár együtt, a gondolkozás kevésbé összetetté vagy tudatossá válik, csökken a koncentrációs képesség, a kitartás és az akaraterő. Szerencsére vas fogyasztással visszatér a normális szellemi működés.


Táplálkozás-Beállítás™ csapatának megjegyzése: Mindig hangsúlyozzuk a máj (és egyéb vasban gazdag ételek: más belsőségek, vörös/vörösebb húsok, tengeri herkentyűk) fogyasztásának fontosságát. Azt javasoljuk, hogy fogyasszunk májat legalább hetente egyszer-kétszer, hisz nagyon magas a tápanyag-sűrűsége (Nutri-Funkcionális™ étel, nem csak vasban gazdag). Egy szelet máj (kb. 70 g) többek között tartalmazza a napi ajánlott vasbevitel 25%-át. A májon kívül jól hasznosuló vas tartalommal rendelkeznek a vörös húsok (például 100g marhahús fedezi az ajánlott bevitel 15%-át) és a kagylók is.

A cikk forrása: Táplálkozás-Beállítás™

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások