Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Magasabb antioxidáns-bevitel, alacsonyabb köszvény kockázat

Közzétéve: 2023.11.29. 1:44

Magasabb antioxidáns-bevitel, alacsonyabb köszvény kockázat

Magasabb antioxidáns-bevitel, alacsonyabb köszvény kockázat: a magasabb antioxidáns-bevitel hozzájárul a köszvény alacsonyabb kockázatához.

A Biological Research for Nursing 2023. augusztusi számában megjelent tanulmány szerint a magas antioxidáns-bevitelű férfiak és nők körében kisebb volt a köszvény kialakulásának kockázata azokhoz képest, akiknek az antioxidáns bevitele alacsony volt.

„Legjobb tudomásunk szerint ez az első tanulmány, amely az étrendi antioxidáns index (CDAI) és a köszvény közötti kapcsolatot vizsgálja az általános népességben” – nyilatkozták a szerzők.

A köszvény egy fájdalmas ízületi gyulladás, amelyet a megemelkedett húgysavszint okoz. A magas húgysavszint nátrium-urát kristályok kialakulásához vezet az ízületekben, inakban és a környező szövetekben. „A nátrium-urát képződése és a magas húgysavszint gyulladást, oxidatív károsodást és oxidatív stresszt eredményez a szervezet belső antioxidánsainak csökkentésével, a reaktív oxigénfajok növelésével és a gyulladáskeltő biomarkerek aktiválásával” – magyarázták a szerzők.

A vizsgálatba több, mint 26.000, 40 és 59 év közötti felnőttet vontak be. Az étrendi antioxidáns indexet (CDAI) az antioxidáns hatású szelén, cink, A-, C- és E-vitamin, valamint a karotinoidok beviteléből számították ki, étrendi kérdőívek segítségével.

Azoknak a férfiaknak és nőknek, akiknek a CDAI értéke a felső 25%-ba tartozott, 35%-kal alacsonyabb volt a köszvény kialakulásának kockázata, mint azoknak, akiknek a CDAI értéke a legalacsonyabb 25%-ba tartozott. A szerzők megjegyezték, hogy az antioxidánsok hatása az oxidatív stressz és a gyulladás csökkentésében nagyobb mértékű volt a köszvényes betegeknél, mint a betegségben nem szenvedőknél. „Az étrendi antioxidáns-index fordítottan arányos a köszvénnyel az amerikai felnőttek körében, ezért az étrendi antioxidáns-bevitel növelése ígéretes módszer lehet a köszvény terápiájában, és nagyobb hangsúlyt kell fektetni a cinkre, a szelénre, a karotinoidokra, az A-, C- és E-vitaminra” – állapították meg a szerzők.

A cikk forrása: Táplálkozás-Beállítás™

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások