Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

A PCOS és a krónikus gyulladás összefüggése

Közzétéve: 2024.02.28. 7:16

A PCOS és a krónikus gyulladás összefüggése

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy gyakori állapot nőknél, amelyet elsősorban a hormonok egyensúlyának felborulása okoz. A gyulladásos PCOS-t gyakran összetévesztik a PCOS egy külön típusával, de a PCOS-t valójában nem ilyen módon osztályozzák.

A kutatások arra utalnak, hogy a PCOS sok esetben szorosan összefügg a szervezet gyulladásos állapotával. Vérvizsgálatok alapján a legtöbb tanulmány azt találta, hogy a PCOS-ben szenvedőknél magasabbnak bizonyultak egyes gyulladásos markerek.

A PCOS gyakori, de aluldiagnosztizált állapot, amely hatással lehet a ciklusra, a szénhidrát-anyagcserére és a termékenységre, befolyásolja a petefészkek működését, ezáltal az ovulációra és a hormontermelésre is negatívan hat.
A PCOS tünetei a közé sorolhatjuk a rendszertelen menstruációt, a fokozott szőrnövekedést, az aknét, hajhullást, a testsúlynövekedés és a policisztás petefészkeket is.

Számos tanulmány kimutatta, hogy szoros összefüggés van a PCOS és a krónikus, alacsony fokú gyulladás között. A gyulladás a szervezet természetes válasza betegség, autoimmun állapot esetén, egyes sérülésekre és vírusokra, ez egy összetett folyamat, amely az immunrendszerrel kezdődik. A gyulladás célja elsősorban a szervezet védelme, de a krónikus (hosszantartó) gyulladás sok problémát okozhat.
Krónikus gyulladás akkor fordul elő, ha a gyulladásos válasz folytatódik, még akkor is, amikor már a betegség vagy sérülés elmúlt. Gyakran észlelhető autoimmun betegségekben – például lupusz és rheumatoid arthritis –, amikor az immunrendszer összetéveszti a szervezet saját szöveteit idegen kórokozókkal.
Az akut (rövidtávú) gyulladással szemben, amely csak addig tart, amíg a szervezet gyógyul, a krónikus gyulladás lassú folyamat, amely hónapokig vagy évekig is eltarthat. Gyakran alacsony fokú gyulladásnak nevezik, mert inkább lassú és nem jár sokáig erős tünetekkel.
Krónikus gyulladást okozhat a szervezetben többek között az oxidatív stressz, az elhízás, a túlzott stressz, egyes életmódbeli tényezők, mint a dohányzás.

A szakértők nem tudják pontosan mi okozza a PCOS-t, azonban a legtöbb kutatás szerint a genetika és más tényezők együttes eredményeként alakul ki, mint a:

Magas androgénszint: Az androgéneket férfi hormonoknak nevezik, de a legtöbb ember nemtől függetlenül termeli őket. A PCOS-ban szenvedőknél magasabb az androgénszint, mint az normális esetben szokott lenni nőknél.

Magas inzulinszint: A PCOS-ban szenvedők általában inzulinrezisztenciával is rendelkeznek, ami emelkedett inzulinszinttel jár, ezáltal befolyásolja a petefészek működését, hormontermelését.

Nagyfokú gyulladás: A gyulladás szintje mérhető bizonyos biomarkerek vizsgálatával a véráramban, beleértve a C-reaktív fehérjét (CRP). A PCOS-ban szenvedők CRP-szintje sok esetben magasabb a normálisnál.

A PCOS és a krónikus gyulladás számos egészségügyi szövődmény kockázati tényezője lehet, mint például:

  • Meddőség
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • Kardiovaszkuláris betegségek

A gyulladás csökkentése a szervezetben segíthet csökkenteni a PCOS szövődményeinek kockázatát, amelyet a megfelelő étrend is segíthet.
Nem minden eset egyforma így több próbálkozásra is szükség lehet a megfelelő étrend megtalálásához, azonban vannak ételek amelyek egyértelműen elősegítik, fokozzák a gyulladást a szervezetben és vannak amelyek segítik a gyulladás elleni küzdelmet.

Alapvető fontosságú a változatos, vitaminokban, tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag étrend, azonban az alábbi ételek kerülése javasolt:

Ultrafeldolgozott élelmiszerek, finomított szénhidrátok (fehér kenyér, péksütemények, fánk, sütemények), tejtermékek, hozzáadott cukrot tartalmazó ételek és italok, feldolgozott húsipari termékek, alkohol, tartósítószert tartalmazó élelmiszerek.

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen a sikeres életmódváltáshoz. Ezáltal csökkenthető a szövődmények kockázata, a testmozgás csökkentheti a gyulladás szintjét, segíthet az optimális testsúly elérésében és javíthatja az inzulinrezisztenciát a zsírszövet csökkentése és az izomszövet növelése által. A rendszeres testmozgás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát is.

A fentieken túl fontos egyes gyulladáscsökkentő és vércukorszintet szabályozó étrend- kiegészítők használata, mint pl. az omega-3, a D-vitamin, a myo és a d-chiro inositol, a króm, a q10 és az e- vitamin. Továbbá kiemelten fontos a stressz kezelése és az alvás minőségének javítása a gyulladás csökkentésének elsősegítéséhez.

A cikk forrása: Táplálkozás-Beállítás™

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások