Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Élőflórás élelmiszerek, probiotikumok szerepe a zsírmájban

Közzétéve: 2022.03.16. 12:46

Élőflórás élelmiszerek (pl. laktofermentált zöldségek) és probiotikumok szerepe a nem alkoholos eredetű zsírmájban: számít a bélmikrobióta?

A nem alkoholos eredetű zsírmájbetegség (angolul rövidítve NAFLD) a metabolikus szindróma májbeli következménye, amely gyakran az elhízást, a cukorbetegséget és a diszlipidémiát is magában foglalja. A bélmikrobióta és a NAFLD közötti kapcsolat az elmúlt években jelentős figyelmet kapott az orvosbiológiai szakirodalomban. Az adatok azt mutatják, hogy a mikrobiom befolyásolja a máj zsíranyagcseréjét, és befolyásolja a gyulladások egyensúlyát is a májban. Bár a klinikai vizsgálatok feltárják a mikrobiom diszbiózisa és a NAFLD közötti összefüggést, a NAFLD-t eredményező bélflóra-eltolódások mechanizmusainak feltérképezése továbbra is kihívást jelent.

Annak a hipotézisnek köszönhetően viszont, hogy az élőflórás élelmiszerek / probiotikumok / szimbiotikumok normalizálhatják a mikrobiomot és visszafordíthatják a diszbiózist, szakmai erőfeszítések történtek az élőflórás élelmiszerek / probiotikumok / szinbiotikumok terápiás hatásának vizsgálatára NAFLD-ben szenvedő betegeknél. A közelmúltban végzett randomizált klinikai vizsgálatok azt sugallják, hogy mindezek javíthatják a nem alkoholos eredetű zsírmáj állapotát. Ezen ígéretes eredmények ellenére további tanulmányokra van szükség ahhoz, hogy megértsük a mikrobiom teljes szerepét a NAFLD fejlődésében és progressziójában.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/elofloras-elelmiszerek-pl-laktofermentalt-zoldsegek-es-probiotikumok-szerepe-a-nem-alkoholos-eredetu-zsirmajban/

https://www.facebook.com/TaplalkozasBeallitas/posts/5125253090858747

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások