A sütőtök egészségre gyakorolt hatásai (1. rész)
Közzétéve: 2022.11.11. 11:41A sütőtök (pézsmatök) egészségre gyakorolt hatásai
(a teljesség igénye nélkül)
A sütőtök (pézsmatök) egy narancssárgás húsú téli tök, mely sokoldalúságáért, édes ízéért és diós jellegű aromájáért ilyen népszerű. Sokak szerint a zöldségfélék közé tartozik, de a sütőtök gyakorlatilag egy gyümölcs. Számos felhasználási módja van és sok édes, valamint sós recept nagyszerű kiegészítőjeként is szerepel. A sütőtök nemcsak ízletes, hanem Nutri-Funkcionális élelmiszer, azaz több vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánsokat is tartalmaz. Ebben az írásban összefoglalunk néhány fontos információt a sütőtökről, beleértve a táplálkozást és az egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Tápanyagokban gazdag és kalóriákban szegény. Egy csésze (205 gramm) főtt sütőtök tartalmaz:
- Kalória: kb. 100 kcal
- Szénhidrát: 22 gramm
- Fehérje: 2 gramm
- Rost: 7 gramm
- A-elővitamin (azaz béta-karotin): az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) 457%-a
- C-vitamin: az INBÉ 52%-a
- E-vitamin: az INBÉ 13%-a
- Tiamin (B1): az INBÉ 10%-a
- Niacin (B3): az INBÉ 10%-a
- Piridoxin (B6): az INBÉ 13%-a
- Folsav (B9): az INBÉ 10%-a
- Magnézium: az INBÉ 15%-a
- Kálium: az INBÉ 17%-a
- Mangán: az INBÉ 18%-a
A fent felsorolt vitaminokon és ásványi anyagokon kívül jó kalcium-, vas-, foszfor- és rézforrás is. Tele van tehát vitaminokkal és ásványi anyagokkal: a pézsmatök kiváló forrása számos vitaminnak és ásványi anyagnak.
Emellett gazdag karotinoidokban is – beleértve a béta-karotint, a béta-kriptoxantint és az alfa-karotint –, amelyek olyan növényi pigmentek, amelyek a pézsmatök színét adják. Ezek a vegyületek az A-provitamin karotinoidok, ami azt jelenti, hogy a szervezet átalakítja őket retinollá – az A-vitamin aktív formáivá. Az A-vitamin elengedhetetlen a sejtek növekedéséhez, a szem és a csontok egészségéhez, valamint az immunrendszer szabályozásához. Ezenkívül létfontosságú a magzat növekedéséhez és fejlődéséhez, így fontos vitamin a leendő anyák számára.
A pézsmatök C-vitaminban is gazdag – ami egy vízben oldódó tápanyag, amely az immunrendszer működéséhez, a kollagénszintézishez, a sebgyógyuláshoz és a szövetek helyreállításához szükséges.
Mind az A-, mind a C-vitamin erős antioxidánsként működik a szervezetben, megvédve sejtjeit a szabad gyököknek nevezett instabil molekulák által okozott károsodástól.
Az E-vitamin egy másik antioxidáns a pézsmatökben, amely védelmet nyújt a szabad gyökök okozta károsodásoktól, és csökkentheti az életkorral összefüggő betegségek, például az Alzheimer-kór kockázatát.
Ez a tökfajta több B-vitamint is tartalmaz – beleértve a folátot és a B6-ot is –, melyekre a szervezetnek szüksége van az energiatermeléshez és a vörösvértestek képződéséhez.
Mindezeken kívül magas a magnézium-, kálium- és mangántartalma – ezek mind fontos szerepet játszanak a csontok egészségében. Például a mangán kofaktorként működik a csont mineralizációjában, azaz a csontszövet felépítésében.
Magas antioxidáns tartalom = betegségek kockázatának csökkenése: a sütőtök bőséges forrása az antioxidánsoknak, beleértve a C-vitamint, az E-vitamint és a béta-karotint. Az antioxidánsok segítenek megelőzni vagy lassítani a sejtkárosodást és csökkentik a gyulladást, ami csökkentheti számos krónikus betegség kockázatát.
Daganatos betegségek:
Kutatások kimutatták, hogy a pézsmatökben található bizonyos antioxidánsokban – például karotinoid antioxidánsokban és C-vitaminban – gazdag étrend csökkentheti egyes rákbetegségek kockázatát. Például tanulmányok kimutatták, hogy a béta-karotin és a C-vitamin magasabb étrendi bevitele csökkentheti a tüdőrák kockázatát.
Egy 18 tanulmány áttekintéséből álló kutatás azt találta, hogy a legmagasabb béta-karotint fogyasztóknál 24%-kal alacsonyabb volt a tüdőrák kockázata, mint azoknál, akiknél a legalacsonyabb volt a béta-karotin bevitel.
Egy másik, 21 tanulmány áttekintéséből álló kutatás szerint a tüdőrák kockázata 7%-kal csökkent minden további napi 100 mg C-vitamin elfogyasztása után.
Sőt, egy 13 tanulmány áttekintéséből álló kutatás arra jutott, hogy a magasabb béta-karotinszint a vérben szignifikánsan csökkenti az általános halálozás kockázatát, beleértve a daganatos megbetegedéseket is.
Folytatjuk…
A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/a-sutotok-egeszsegre-gyakorolt-hatasai-1-resz/
Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/
Kapcsolódó, ajánlott termékeink: