Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

A cékla esetleges kellemetlen hatásai

Közzétéve: 2023.02.11. 10:30

A cékla általánosságban igen jól tolerált és kifejezetten egészséges élelmiszer (erről többször írtunk már) – kivéve a vesekőre hajlamosak és egyes bélpanaszokkal rendelkezők esetén.

Oxalátok (oxálsavak)
A cékla zöldje nagy mennyiségű oxalátot tartalmaz, ami egyeseknél hozzájárulhat a vesekőképződéshez. Az oxalátok antitápanyagként is funkcionálnak. Ez azt jelenti, hogy megzavarhatják a mikrotápanyagok felszívódását. Az oxalátok mennyisége a levelekben sokkal magasabb, mint magában a gyökérben, de ennek ellenére a gyökér oxaláttartalma is magasnak mondható. Oxálsavak által okozott (vagy erre utaló) panaszok esetén oxalúria vizsgálat (vizelet) javasolt. A probléma bizonyos bélbaktériumok hiányából is adódik, azaz nem a zöldségfélék oxálsav-tartalma a fő tényező.

FODMAP-ok
A cékla FODMAP-okat tartalmaz fruktánok formájában. Ezek olyan fermentábilis szénhidrátok, amelyek táplálják a bélbaktériumokat – a jókat és a panaszokat okozókat is. A FODMAP-ok kellemetlen emésztési zavarokat okozhatnak bélérzékeny egyéneknél, például Colitis ulcerosában vagy irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedőknél.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/a-cekla-esetleges-kellemetlen-hatasai/

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/

Címkék: , , ,

Kategória:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások