Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Koenzim Q10-el végzett étrend-kiegészítés

Közzétéve: 2023.04.25. 9:36

Koenzim Q10-el végzett étrend-kiegészítés javítja a petefészkek válaszát és az embrió minőségét gyermekvállalási kihívásokkal küzdő fiatal nőknél.

A csökkent petefészek-tartalékkal vagy a stimulációra adott rosszabb petefészek-reakcióval (POR) rendelkező nők kezelése az egyik legnagyobb kihívás a reproduktív gyógyászatban (meddőségi központok). A POR elsődleges okai továbbra is megfoghatatlanok, és az oxidatív stresszt tartják az egyik fontos tényezőnek. Felmerült, hogy a gyengén reagálók csoportján belül, specifikus csoportokra való összpontosítás segíthet az optimális kezelési stratégiák értékelésében és kialakításában. Ez a tanulmány a Q10 koenzim (CoQ10) antioxidáns kezelésének a petefészkek válaszreakciójára és az embrió minőségére gyakorolt ​​hatását vizsgálta fiatal, alacsony prognózisú POR-betegeknél (pl. alacsony AMH-val rendelkezők).

Módszerek: Ebben a prospektív, randomizált, kontrollált vizsgálatban 186 POR-érintett vett részt a POSEIDON 3. osztályozási csoport szerint (életkor < 35, rossz petefészek-paraméterek). A résztvevőket véletlenszerűen besorolták a CoQ10 előkezelésre 60 nappal az IVF-ICSI ciklust megelőzően, vagy nem kaptak előkezelést. A jó minőségű embriók száma volt az elsődleges eredménymérő.

Eredmények: Összesen 169 résztvevőt értékeltek (76-ot kezeltek CoQ10-el és 93-an kontrollt); 17 nőt kizártak a CoQ10 beadásának alacsony megfelelése miatt. A kiindulási demográfiai és klinikai jellemzők összehasonlíthatók voltak a csoportok között.

A CoQ10 csoportba tartozó nőknél megnövekedett a kinyert petesejtek száma (4, IQR 2-5), magasabb volt a megtermékenyítési arány (67,49%) és több volt a jó minőségű embrió is. A CoQ10-zel kezelt nőknél szignifikánsan kevesebb volt az embriótranszfer a rossz embriófejlődés miatt, mint a kontrolloknál, és a kezelési csoportból több nőnek volt elérhető mélyhűtött embriója.

Következtetés: A CoQ10-zel végzett étrend-kiegészítés javítja a petefészkek stimulációra adott válaszát és az embriológiai paramétereket olyan fiatal nőknél, akiknek alacsony a petefészek-tartaléka az IVF-ICSI ciklusokban.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/koenzim-q10-el-vegzett-etrend-kiegeszites/

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások