Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

6 hasznos kiegészítő az ekcéma kezelésére

Közzétéve: 2023.05.09. 1:04

6 hasznos kiegészítő az ekcéma kezelésére

Az ekcéma gyakori betegség, amely a becslések szerint világszerte a gyermekek és felnőttek akár 20%-át is érintheti. Jellemzője a viszkető, száraz és gyulladt bőr, ezért az ekcémával való együttélés időnként nagyon zavaró lehet. Jónéhány kezelési lehetőség és gyógyszer áll rendelkezésre, azonban számos étrend-kiegészítő is jótékony hatással lehet az ekcémára.

Íme 6 olyan étrend-kiegészítő, amely segíthet az ekcéma tüneteinek csökkentésében.

  1. Halolaj

A halolaj segít növelni a szívbarát omega-3 zsírsavak bevitelét, amelyek erős gyulladáscsökkentő tulajdonságaiknak köszönhetően támogathatják a bőr egészségét.

Egy ekcéma-specifikus étrend-kiegészítőket vizsgáló áttekintés szerint a halolaj mérsékelten jótékonyan hatott az ekcémára a placebokezeléshez képest. Egereken végzett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az omega-3 zsírsavak segíthetnek a gyulladásos markerek csökkentésében és az ekcéma okozta bőrelváltozások mérséklésében. Mi több, egy tanulmány szerint a terhesség alatti halolajfogyasztás segíthet csökkenteni az ekcéma előfordulását és súlyosságát a születendő gyermekeknél.

  1. D-vitamin

A bőr D-vitamint – más néven napfényvitamint – termel, amikor napfénynek van kitéve. A D-vitamin természetes módon is megtalálható számos élelmiszerben, és étrend-kiegészítőként is széles körben elérhető.

Egyes kutatások szerint a D-vitamin segíthet az ekcéma kezelésében. Egy áttekintő vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a D-vitamin pótlása hatékonyabban csökkentette az ekcéma tüneteinek súlyosságát a placebokezeléshez képest. Egy másik tanulmány gyermekek esetében az alacsonyabb D-vitamin-szintet összefüggésbe hozta az ekcéma súlyosságának fokozódásával. Azt is megállapította, hogy a D-vitamin pótlása javította az ekcéma tüneteit.

Számos más kutatás is arra utal, hogy a D-vitamin csökkentheti a gyulladásos markereket, ami szintén előnyös lehet az olyan gyulladásos állapotok kezelésében, mint az ekcéma.

  1. E-vitamin

Az E-vitamin egy alapvető fontosságú mikrotápanyag, amely számos bőrápoló termékben is megtalálható. Amellett, hogy képes megvédeni a bőrt az oxidatív stresszel szemben, egyes tanulmányok szerint segíthet az ekcéma tüneteinek csökkentésében. Egy 4 hónapos vizsgálat szerint azok a résztvevők, akik naponta 400 NE (nemzetközi egység) E-vitamint kaptak, a kontrollcsoporttal összehasonlítva jelentős javulást tapasztaltak az ekcéma súlyosságában és az olyan tünetekben, mint a viszketés. Egy másik vizsgálatban 600 NE E-vitamin szedése 60 nap után 36%-os csökkenést eredményezett az ekcéma súlyosságában. Sőt, hogyha 1600 NE D-vitaminnal kombinálták, akkor az ekcéma súlyossága 64%-kal csökkent. Emellett egy nemrégiben készült áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a napi 600 NE E-vitamin adagolás biztonságosnak tekinthető, és jótékony hatással lehet a bőr egészségére.

  1. Cink

A cink egy fontos ásványi anyag, amely kulcsszerepet játszik a bőr egészségében. Számos tanulmány szerint hasznos lehet a gyulladásos bőrbetegségek, köztük az akne és az ekcéma kezelésében.

Egy 16 tanulmányt vizsgáló áttekintés az alacsony cinkszintet az ekcéma nagyobb kockázatával hozta összefüggésbe. Egy másik tanulmány hasonló eredményeket figyelt meg, és arról számolt be, hogy a súlyos ekcémás gyermekeknél nagyobb valószínűséggel fordult elő cinkhiány. Ráadásul egy tanulmány azt is kimutatta, hogy az alacsony cinkszinttel rendelkező gyermekeknél a cinkpótlás jelentősen csökkentette az ekcéma súlyosságát.

  1. Melatonin

Bár a melatonin leginkább alvást támogató kiegészítőként ismert, segíthet az ekcéma kezelésében is. Kutatások szerint a melatonin antioxidánsként hathat, csökkentheti a gyulladásos markerek szintjét, és gátolhatja az ekcéma kialakulását.

Egy 48 gyermek bevonásával végzett vizsgálatban napi 3 mg melatonin szedése 4 héten keresztül javította az alvás minőségét és csökkentette az ekcéma súlyosságát. Érdekes módon egy másik, gyermekeken végzett vizsgálat az ekcéma súlyosságát a súlyosabb alvászavarokhoz és a csökkent melatonin kiválasztáshoz kötötte.

  1. Probiotikumok

A probiotikumok hasznos baktériumok, amelyeknek számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak. Bár a kutatások vegyes eredményeket találtak, egyes tanulmányok szerint a probiotikumok segíthetnek az ekcéma tüneteinek csökkentésében. Egy 25 tanulmányt vizsgáló elemzés a probiotikum-kiegészítőket az ekcéma súlyosságának csökkenésével hozta összefüggésbe mind gyermekek, mind felnőttek esetében. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a probiotikumokat kapó csecsemőknél kisebb valószínűséggel alakult ki ekcéma, mint a kontrollcsoportban.

Táplálkozás-Beállítás csapatának megjegyzés: sok éves tapasztalataink alapján szoros összefüggés van a pajzsmirigy alulműködés és az ekcéma között.

A cikk forrása: https://taplalkozasbeallitas.hu/6-hasznos-kiegeszito-az-ekcema-kezelesere/

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások