Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Az autoimmun betegségek megelőzése

Közzétéve: 2024.03.08. 2:59

Az autoimmun betegségek megelőzése


D-vitamin és Omega-3 kiegészítőkkel kapcsolatos új megállapítások

Két évvel azután, hogy véget ért egy 5 éves randomizált vizsgálat, amely kimutatta a napi D-vitamin és omega-3 zsírsav (n-3 FA) pótlás előnyeit az autoimmun betegségek kockázatának csökkentésében, úgy tűnik, hogy a napi D-vitamin bevitel jótékony hatása a pótlás abbahagyása után megszűnt, míg az n-3 zsírsavak védelme még legalább 2 évig fennmaradt.

A randomizált VITAL elnevezésű vizsgálat, amelyet elsősorban a D-vitamin– és n-3-pótlásnak a rák és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulására gyakorolt hatásának vizsgálatára terveztek, azt is kimutatta, hogy az 5 éves D-vitamin-pótlás 22%-kal csökkentette az igazolt autoimmun betegségek kockázatát, és az 5 éves n-3 FA-pótlás 18%-kal csökkentette az igazolt és valószínűsíthető autoimmun betegségek előfordulását.

Karen H. Costenbader, a Massachusetts állambeli Bostonban található Brigham & Women’s Hospital munkatársa arról számolt be, hogy a VITAL 21.592 résztvevője körében, akik beleegyeztek a további 2 évig történő követésbe, a napi D-vitamin (kolekalciferol; 2000 NE/nap) védőhatása már nem volt statisztikailag szignifikáns, azonban a napi n-3 FA pótlás (1 g/nap halolajkapszula formájában, amely 460 mg eikozapentaénsavat és 380 mg dokozahexaénsavat tartalmaz) előnyei továbbra is jelentősek maradtak.

A VITAL vizsgálat kiterjesztett eredményei azt sugallják, hogy a D-vitamin-pótlást folyamatosan kell alkalmazni az autoimmun betegségek hosszú távú megelőzése érdekében. Az n-3 zsírsavak kedvező hatásai azonban a szedésének abbahagyása után legalább 2 évig fennmaradhatnak” – írták az Arthritis & Rheumatology január 25-én megjelent cikkében. Costenbader elmondta, hogy a vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a D-vitamin előnyei „gyorsabban elmúlnak, és inkább hosszabb ideig vagy határozatlan ideig kellene alkalmazni, mint csak 5 évig„.

A védőhatás időtartamában mutatkozó eltérések mellett a kutatók a különböző autoimmun betegségekre gyakorolt hatások között is különbségeket tapasztaltak.

A D-vitamin védőhatása a pikkelysömör esetében, míg az omega-3 zsírsavak védőhatása a reumás ízületi gyulladás és a gyulladásos bélbetegség esetében volt a legerősebb” – mondta.

Costenbader és munkatársai elismerték, hogy a vizsgálatot korlátozta a rák vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére szánt dózisok alkalmazása, és hogy a magas kockázatú vagy táplálkozási hiányosságokkal küzdő populációknak szánt nagyobb dózisok a kiegészítés nagyobb hatásait nyújthatják. Emellett megjegyezték, hogy nehézséget jelentett a betegség kezdetének meghatározása, és hogy a kétéves megfigyelési időszak alatt bekövetkezett esetek kis száma nem tette lehetővé az egyes autoimmun betegségek részletes elemzését.

A tanulmányt kísérő vezércikkben Dr. Joel M. Kremer reumatológus, az Albany Medical College és a floridai Delray Beach-i Corrona Research Foundation reumatológusa azt írta, hogy „Costenbader és munkatársai tanulmánya új megvilágításba helyezték annak lehetőségét, hogy az n-3 FA étrend-kiegészítők megakadályozhatják az autoimmun betegség kialakulását. Az általuk leírt tartós előnyök akár 2 évvel a táplálékkiegészítők abbahagyása után is fennmaradnak, ami összhangban van az FA fajták jelenlétével a sejtplazmamembránokban, ahol szubsztrátként szolgálnak sokféle fontos metabolikus és gyulladásos útvonal számára„.

Táplálkozás-Beállítás megjegyzés: az omega-3 bevitelünket igyekezzünk zsíros-bőrös tengeri halak fogyasztásával növelni, mint például lazac, makréla, szardínia, hering vagy tőkehal és mája (illetve édesvízi, hazai halak is).

A cikk forrása: Táplálkozás-Beállítás™

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások