Ingyenes belföldi kiszállítás 30.000 Ft felett!

Endometriózis esetén javasolt étrendi alapok

Közzétéve: 2024.03.19. 9:29

Endometriózis esetén javasolt étrendi alapok

Egyes étrendi változtatások segíthetnek az endometriózis tüneteinek enyhítésében és a gyulladás csökkentésben.
Az endometriózis a becslések szerint a termékenykorú nők 10–15%-át érinti világszerte. Endometriózis esetén a méh belső nyálkahártyájához hasonló (endometrium-szerű) szövet jelenik meg a méhen kívül olyan területeken, mint a petefészkek, a has vagy a belek, de más területeken is előfordulhatnak.
A tünetek közé tartozhatnak a fájdalmas menstruációk és erős vérzés, fájdalom közösülés közben, fájdalmas székletürítés és a meddőség. Az endometriózis kialakulásának oka egyelőre nem ismert, azonban bizonyos élelmiszerek növelhetik vagy csökkenthetik az endometriózis kockázatát, így az étrend megváltoztatása segíthet a tünetek csökkentésében.

Az alábbiakban ezen étrendi változtatásokat szeretnénk röviden bemutatni.

Az omega-3 zsírokat tartalmazó ételek nagyobb mennyiségű fogyasztása

Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, amelyek nagyobb mennyiségben a zsírosabb tengeri halakban és tengeri herkentyűkben találhatóak meg.
Ezzel szemben az omega-6 zsírsavakat tartalmazó növényi olajok, elősegíthetik a fájdalmat és a gyulladást.
Tekintettel arra, hogy az endometriózis az esetek többségében fokozott fájdalommal és gyulladással jár együtt, az omega-3 és omega-6 zsírok megfelelő aránya az étrendben különösen előnyös lehet.
Egyes tanulmányok szerint az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással bírnak és elősegíthetik az endometriózis tüneteinek enyhülését.
Továbbá egy másik tanulmány kimutatta, hogy azon nők esetében, akik a legtöbb omega-3 zsírt fogyasztották 22%-kal kisebb volt az endometriózis kockázata, mint azoknál, akik a legalacsonyabb mennyiséget fogyasztották.
A kutatók azt is találták, hogy az omega-3 tartalmú étrend-kiegészítők is jelentősen csökkenthetik a menstruációs fájdalmakat.

A vörös húsok fogyasztásának csökkentése

A vörös húsok, különösen a feldolgozott húsok fogyasztása hozzájárulhat a gyulladás kialakulásához, ezáltal az endometriózis kialakulásához is.
Egy megfigyeléses vizsgálat kimutatta, hogy azoknál az egyéneknél, akik napi két adagnál több vörös húst fogyasztottak 56%-kal nagyobb volt az endometriózis kockázata, mint azoknál, akik hetente egy adagot vagy kevesebbet fogyasztottak.
Egyes kutatások alapján feltételezik, hogy a nagyobb vöröshús fogyasztás növelheti az ösztrogénszintet a vérben és mivel az endometriózis ösztrogénfüggő betegség, a magasabb ösztrogénszint a vérben növelheti az állapot kockázatát.

A magas színanyagtartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása

A zöldségek és gyümölcsök antioxidánsokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot tartalmaznak.
A magas rostbevitel csökkentheti az ösztrogénszintet, ami segíthet az endometriózis kezelésében.
Egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy azoknál az endometriózisban szenvedő betegeknél, akik 4 hónapig magas antioxidáns-tartalmú étrendet követtek, megnövekedett az antioxidáns hatás a szervezetben és ezáltal az oxidatív stressz markereinek csökkenését tapasztalták.
Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az antioxidáns-kiegészítők alkalmazása jelentősen csökkentette a menstruációs fájdalmat, a fájdalmas szexuális együttlétet és a kismedencei fájdalom mértékét az endometriózisban szenvedő betegeknél.
Egy további tanulmány például azt találta, hogy a citrusfélék magasabb fogyasztása 22%-kal csökkentette az endometriózis kockázatát.

A koffein és az alkohol fogyasztásának korlátozása

Egyes tanulmányok szerint az endometriózisban szenvedők gyakran nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztanak.
Bár közvetlen összefüggést nem találtak az alkohol és a koffeinfogyasztás és az endometriózis kialakulása között, azonban mivel endometriózis esetén gyakran emésztőrendszeri problémák is fennállnak javasolt ezek fogyasztásának mérséklése.
Kávé helyett javasoljuk a Matcha-tea kipróbálását rendkívül magas antioxidáns tartalma miatt.

A ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának csökkentése

A feldolgozott élelmiszerek bevitelének minimalizálása szinte mindenki számára javasolt lenne, de az endometriózis kezelésében mindenképp elsődleges lépés.
Az ilyen élelmiszerek gyakran sok zsírt, adalékanyagot és cukrot tartalmaznak, ugyanakkor alacsony a tápanyag és a rosttartalmuk.
A feldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a megnövekedett gyulladással, tehát a péksütemények, chipsek, kekszek, cukorkák és sült ételek fogyasztásának mérséklése csökkentheti az endometriózissal összefüggő fájdalmat.

A gluténmentes vagy az alacsony FODMAP étrend kipróbálása

Gluténmentes diéta
Rendelkezésre állnak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a gluténmentes étrend előnyös lehet az endometriózisban szenvedő egyének számára. Egy 2021-es, különféle étrendeket vizsgáló tanulmányban a résztvevők azt találták, hogy a gluténmentes diéta 6 hónapon keresztül történő követése 10-ből 6,4 ponttal segített enyhíteni az endometriózis okozta fájdalmat.
Egy másik, 300 nő bevonásával készült, 2015-ös vizsgálat hasonló eredményeket hozott, és egy kontrollcsoportot is tartalmazott. Az egyik csoport csak gyógyszert, míg a másik gyógyszert is kapott és gluténmentes étrendet követett.
A vizsgálat végén a gluténmentes étrendet követő csoportban szignifikánsan csökkent a kismedencei fájdalom.

Alacsony FODMAP étrend
Az alacsony FODMAP étrend előnyös lehet az endometriózisban szenvedők számára is.
Ezt a étrendet az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő betegek bélrendszeri tüneteinek enyhítésére tervezték. Ez magában foglalja a magas FODMAP-tartalmú élelmiszerek kerülését, ez a kifejezés a fermentálódó oligo-, di- és monoszacharidokat és poliolokat jelenti.
A bélbaktériumok fermentálják a FODMAP-okat, ami olyan gázképződést eredményez, amely fájdalmat és diszkomfortot okoz az IBS-ben szenvedőknél.
Egy IBS-ben vagy IBS-ben és endometriózisban szenvedő betegek körében végzett tanulmány azt találta, hogy az alacsony FODMAP étrend az endometriózisban és IBS-ben egyaránt szenvedők 72%-ánál javította az IBS-t, szemben az egyedül IBS-ben szenvedők 49%-ával.

Tehát mind a gluténmentes, mind az alacsony FODMAP étrend enyhítheti az endometriózis tüneteit.

A cikk forrása: Táplálkozás-Beállítás™

Soron következő aktuális egészségfejlesztő, táplálkozástudományi előadásaink Bartha Ákossal: https://taplalkozasbeallitas.hu/esemenyek/


Kapcsolódó, ajánlott termékeink:

Webáruház fejlesztés, weboldal készítés, közösségi média marketing szolgáltatások