Van-e olyan prebiotikus (vagy egyéb) termékük, amellyel a mikrobiom (káros fajokat érdemben nem tartalmazó), de a Prevotella Copri faj általi túlzott dominanciája kedvező irányba befolyásolható? Az akácia és a guar mennyire táplálhatja ezt a fajt, súlyosbíthatja esetleg az eltolódást?
Közzétéve: 2022.06.01. 2:18Ez egy igen bonyolult kérdés.
A Prevotella copri elsősorban krónikus ízületi gyulladás (RA) kapcsán merül fel, túlzott jelenléte jellemzően az egyoldalú bélflóra és rossz baktériumarányok mellett alakulhat ki.
Publikációkban (amik nagy része állatkísérlet) a prebiotikumok általános előnyeit említik, e tekintetben egy szelektív rost jótékony lehet.
Egy kutatást ismerünk, ahol a “gum acacia” felmerül, ebben pozitívan. (Ezt a szelektív prebiotikumot minden Freyagena rost tartalmazza).
A Prevotella copri kapcsán találkozunk még a Lactobacillus salivarius:
https://nutribalance.hu/termek/freyagena-balance-cn-x-lacto-7/
és Bacillus coagulans jótékony szerepével:
https://nutribalance.hu/termek/terraflora-deep-immune-60-veggie-capsules/